G20, Matera Bildirisi’ni Kabul Etti: Derin Endişe Duyuyoruz
İtalya’nın Matera şehrinde gerçekleşen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Matera Bildirisi kabul edildi. Matera Bildirisi kabul edilirken bakanlar ‘’Dünyadaki gıda güvensizliğinden derin endişe duyuyoruz’’ ifadesinde bulundu.
G20 Dışişleri Bakanları ve ilgili ajansların bir araya geldiği Matera Bildirisi toplantısında, yaşanan
pandeminin geçim kaynak sıkıntıları üzerindeki etkisinin hafifletilmesi ve kontrol altına alınması, refah seviyesini geliştirmek ve daha ileri seviyeye taşımak için yapılması gerekenler tartışıldı.
''Derin Endişe Duyuyoruz''
Matera bildirisinde, global boyutta açlığın etkilediği kişi sayısının 2014’ten bu zamana arttığına dikkat çekildi ve dünyanın 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nde yer alan yetersiz beslenmeyi sonlandırma yönünde ilerlemediği kaydedildi. Herhangi bir faaliyet yapılmadığı takdirde açlıktan etkilenen kişi sayısının 2030’a kadar 840 milyonu aşacağı notu düşüldü.
Fakirliğin azaltılması, gıda güvenliği sağlanması ve sürdürülebilir gıda çalışmalarıyla açlığın sona erdirilmesinin, sosyal uyumun gelişmesinde, sosyoekonomik haksızlıkların azaltılmasında, kişi sermayesini geliştirmede, var olan gençliği güçlendirmede, ekonomik büyümeyi iyileştirmeye ve sürdürülebilir kalkınmada önemli role sahip olduğu belirtilen bildiride, ülkeler için bazı öneri ve tavsiyeler şu şekilde sıralandı.
- Kentsel ve kırsal kesimde yaşayan kadınları ve gençleri güçlendirmek ve yetkinleştirmek için etkili yöntemlerin yürürlüğe konulması
- Sosyal koruma yöntemlerinin araştırılması ve geliştirilmesi
- Gıda güvenliği, beslenme ve sürdürülebilir gıda sistemleri ve bölgesel kalkınma için aracı yatırımların arttırılması
- Tarım ve gıda sistemlerinin değişen iklim değişikliklerine karşı uyumlu hale getirilmesi
- Bilim temelli bütüncül "Tek Sağlık" yaklaşımının geliştirilmesi
“Tek Sağlık”, halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi için daha iyi politikalar, uygulamalar, araştırmalar ortaya koyabilmek için farklı bilim dallarının ve meslek gruplarının ortak çatı altında çalışmalarının gerekliliğini vurgulayan bütüncül olma kavramı olarak açıklanmaktadır.