Gelecek Yıllarda Pandemi Riski Artıyor
Dünyayı ele geçiren ve ortak gündem yaratan koronavirüs pandemisi ile mücadele sürüyor. Çin'in Wuhan eyaletinde hayvan pazarında, hayvandan insana geçtiği bilinen yeni tip koronavirüs; 9 ayda 850 bin 878 insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Bilim insanları hızla tedavi çalışmalarını sürdürse de yapılan bir araştırma sonucuda, koronavirüs bitse de ilerleyen zamanlarda hayvandan insana bulaşan hastalıkların sayısı artacak ve bu durumla daha sık karşılaşacağız.
Dünyada aşı çalışmalarında öncü isimlerden Oxford Üniversitesi profesörü Sarah Gilbert, dünya düzeninin değişmesi, aşırı nüfus, seyahat, ormansızlaşma gibi etkiler nedeniyle gelecekte de insanları salgınların beklediğini söyledi. Gilbert, vahşi yaşamla temasın artması nedeniyle önlenemez salgınların oluşacağı konusunda uyarıda bulundu.
Ebola, SARS, Batı Nil virüsü, Covid-19 gibi salgınlar, hayvandan insana geçmesi ile biliniyor ve her yıl bulaşıcı hastalıkların yüzde 60'ı hayvan kaynaklı. Öte yandan grip salgınları sürekli mutasyona uğruyor ve son 200 yılda yaşanan çoğu küresel salgın grip kaynaklıydı. Gilbert,
"Gelecekte yeni bir grip salgını yaşanacak. Bununla tekrar karşılaşacağız sadece hangi alt tür olacağını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Sarah Gilbert, daha önce H1N1 (domuz gribi), H3N3 (Hong Kong gribi), H7N7 (influenza) salgınlarında aşı çalışmalarında görevliydi. Ancak Gilbert, söz konusu grip olduğunda her derde çare olacak bir aşının imkansız olduğunu söylüyor.
Koronavirüs aşısı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gilbert;
Oxford tarafından geliştirilen aşının umut verici olduğunu söylüyor. Aşının 2021 yazında kadar 2 milyon doz üretilebileceği belirtilse de aşıyla ortaya çıkacak bağışıklığın ne kadar süreceğine dair henüz bir veri yok.