Ghetto Ne Demek? Gettolaşma Kelime Anlamı
Ghetto kelimesi Türkçeye başka diğer dillerden geçen kelimelerden biridir. Günlük dilde sıkça kullanıma sahip olmayan bir kelimedir. Ancak son zamanlarda kullanımının biraz daha yaygınlaşması ile merak edilen bir konu haline gelmiştir. İnsanlar günümüzde sıkça, getto nedir? Gettolaşma ne demek? Türkiye de getto bölgeleri hangileri? Ghetto nedir? Harbi getto ne demek? Gibi konuları merak edip araştırmaya başlamışlardır. Ghetto kelimesi geldiği köken itibariyle farklı anlamlarda kullanılabilir. Anlamını öğrendikten sonra cümle içinde doğru bir şekilde kullanılması zor değildir. Ghetto Fransızca bir kelimedir. Dolayısıyla Türkçeye de Fransızcadan girmiştir. Genel olarak Yahudi mahallesi, azınlık mahallesi anlamlarında karşımıza çıkar.
Ghetto Ne Demek?
Ghetto kelimesi dilimizde getto olarak kullanılan bir sözcüktür. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğünde anlamı açıklanmıştı. Buna göre sözlük anlamı; Yahudileri kontrol altında tutabilmek için Yahudi nüfusunun toplanıp, dışa kapalı bir alanda yaşamaya mecbur bırakılmasıdır.
Kelimenin farklı anlamları da vardır. Aynı yerden gelen insanların yerleşim bölgesini ifade etmek için de getto kelimesinin kullanımına başvurulur. Ayrıca Avrupa ülkelerindeki Yahudilerin gönüllü ya da zorunlu olarak ihtiyaçlarını da karşılayabilecekleri bir mahallede barınması anlamında Yahudi mahallesi olarak da kullanıldığı da görülmektedir. Kısaca getto, azınlık bir grubun sürüldüğü, uzaklaştırıldığı ya da barındığı yer ve yaşam şeklidir diyebiliriz. Getto sadece mekan farklılığını anlatan bir kelime değildir. Kullanım şekline ve cümle içindeki anlamına göre mekanla birlikte ideolojik ve kültürel farklılığı da ifade ediyor olabilir.
Getto kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir.
Getto kelimesinin TDK sözlüğünde açıklanan anlamı aşağıdaki gibidir:
- Avrupa ülkelerinde Yahudilerin gönüllü olarak veya zorlanarak yerleştirildikleri ve her türlü gereksinimini başka yere gitmeden karşılayabildikleri mahalle, Yahudi mahallesi
- Bir yerleşim bölgesinin, aynı şehirden gelen insanların yerleştiği bölümü
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!