Yayınlanma: 28 Aralık 2020 12:35
Güncellenme: 21 Kasım 2024 16:53
Gözler Yılın Son Kabine Toplantısı'nda: Yeni Kararlar Alınacak Mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri ile gerçekleşen yılın son Kabine Toplantısı bugün gerçekleşecek. Birçok vatandaş yeni tedbirin alınıp alınmayacağını merak ederken Cumhurbaşkanı’nın canlı yayında tedbirleri bizzat açıklayacağı söyleniyor. İşte Kabine Toplantısı sonrası alınabilecek tedbirler.
Alınan son dakika haberine göre öğleden sonra 15.00’da Kabine Toplantısı’nın başlaması bekleniyor. Gündemdeki en önemli konu ise yaklaşık bir aydır süregelen sokağa çıkma kısıtlaması. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kabinede yapacağı sunum kilit bir rol oynarken; tedbirlerin devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.
Koronavirüs vakaların ülkemizde patlama yaşamasının akabinde hafta içi her gün 21.00’dan 05.00’a, hafta sonları ise Cuma 21.00’dan Pazartesi 05.00’a kadar sokağa çıkmak kısıtlanmıştı. Yaklaşık bir aydır devam eden sokağa çıkma kısıtlaması gündemin ana konusunu oluştururken; yılbaşından sonra kaldırılıp kaldırılmayacağı bilinmiyor. Öte yandan ülkede vaka sayısı 16 binin üzerinde ve her gün ortalama 200 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybediyor. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde ise şu ifadelere yer verilmişti: "Sokağa çıkma kısıtlaması yeni bir karar alınıncaya kadar uygulanacaktır. Üretim, imalat alanı ve tedarik zincirleri bu kısıtlamadan muaftır"
Yılın son Kabine Toplantısı’nın ana gündem maddesinin bir diğeri ise yılbaşında gerçekleşecek 4 günlük sokağa çıkma yasağına denk gelen Cuma namazı. Cuma namazına gitmenin önünde bir engel olmamasına karşın Din İşleri Kurulu'nun pandeminin farziyeti ortadan kaldırdığı ve evde öğle namazı kılma tavsiyesi var. Namazlarla ilgili kolaylık sağlansa da bu konu hakkında yeni bir kararın alınıp alınmayacağı merak oluşturmaya devam ediyor.
Şehirlerarası seyahat yasağı devam eden yasaklar arasında yer alırken yılbaşı sonrası kararın esnetilip esnetilmeyeceği merak ediliyor. Genelgede seyahat kısıtlamasına ilişkin şu cümleler yer alıyor: "Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında yapılabilecek seyahatlerde görevli olanlar ile bu toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edeceğini belgeleyenler istisna halindedir"
Pandeminin başından beri 65 yaş ve üzeri risk altında olan vatandaşların sokağa çıkması kısıtlanmıştı. Saatli olarak hafta içi devam eden kısıtlamanın esneyebilmesi için vaka sayılarının düşmesi gerekiyor.
Hafta ici seferlerine normal bir şekilde devam eden hafta sonu kısıtlaması günlerinde ise yasaktan muaf olan kişilerin mağdur olmaması için çalışmaya devam eden toplu taşıma araçları bulaş zincirinde önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle toplu taşımaya yönelik hafta içi sefer sayılarının artırılması gibi belediyeleri ilgilendiren ek tedbirler gelebilir.
Temel gıda üretimi sağlayan fırınların hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin açık kalmaya devam etmesi bekleniyor. Vatandaşlar ikametlerine en yakın fırınlara yürüyerek giderek ekmek vb. ihtiyaçlarını gidermeye devam edecek.
81 ilde devam eden sokağa çıkarken maske takma zorunluluğu sigara içen kesim tarafından suistimal edilebiliyordu. Sigara kullanan ve dikkatsiz davranan kişilerin diğer vatandaşların hayatını tehlikeye atmaması için sokakta sigara içmek yasaklanmıştı. Konu ile ilişik genelgede ise şu ifadelere yer verilmişti:
"18579 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesinde belirtilen, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu cadde ve sokaklar, ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma durakları gibi alanlarda sigara içme yasağı getirilmesine dair uygulama İl ve İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca genişletilebilecektir."