Günde Kaç Litre Su İçilmeli? Çok Su İçmenin Zararları
İnsan vücudunun yaklaşık % 60 ı sudan oluşur. Vücudumuzdaki tüm hücre ve organ sistemlerinin doğru şekilde çalışması için su olmazsa olmaz bir etkendir. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan toksik maddelerin vücuttan atılmasında önemli rol oynamaktadır. Fakat sanılanın aksine, az su içmenin zararları olabileceği gibi, çok su içmenin de zaraları olabilir.
Gün içinde; solunum, terleme, idrar ve barsaklar yoluyla vücut su kaybeder. Bu yüzden çevresel ve fiziksel faktörler su ihtiyacımızı belirler ve su ihtiyacı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Örneğin, kış aylarında terleme ile su kaybı azalacağından yaz aylarına göre su ihtiyacının daha az olduğu görülür. Günlük su ihtiyacı konusunda farklı görüşler olmakla birlikte genel olarak güne 2-2,5 litre su tüketimi tavsiye edilmektedir.Yeterli su içilmediğinde ortaya çıkan ilk belirti susuzluk hissi şeklinde gelir. Yaşlılarda susuzluk hissinin zayıflaması sebebiyle su alma ihtiyacı fark edilmeyebilir ve vücutta su eksikliği tablosu kolaylıkla oluşabilir. Vücut suyunun azaldığı durumlarda dehidratasyon adı verilen bir durum görülebilir. Bu durumda çeşitli belirtiler şunlardır: Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, ağız ve burunda kuruluk, idrar renginde koyulaşma ve ileri safhalarda halüsinasyon ve bilinç bulanıklığı söz konusu olabilir.
Bir günde alınacak sıvı miktarı ne kadar aktif bir yaşam sürdüğünüze, bulunduğunuz ortamın sıcaklığına, genel sağlık durumunuza bağlı olarak değişebilir. Eğer egzersiz yapıyorsanız veya terlemenize yol açacak bir aktivitenin içindeyseniz su ihtiyacınız daha fazla olacaktır. Kısa süreli orta şiddette bir egzersizde 400-600 ml ekstra suya ihtiyaç duyulurken, daha uzun süreli ve şiddeti egzersizlerde bu ihtiyaç artar. Sıcak ve nemli ortam da terlemeyi artırarak su ihtiyacını yüksek hale getiren durumlardandır.
Hangi Durumlarda Çok Su İçmek Gereklidir? Fazla Su İçmenin Zararları Nelerdir?
Vücudun su kaybettiği ekstrem durumlarda (ateş, ishal, kusma gibi) kaybedilen suyu vücuda geri almak şarttır. Bu gibi durumların dışında su alımını artırması gereken bir başka grup böbrek taşı olan hastalardır. Yeni taşların oluşmasını önlemek ve mevcut taşların atılımını kolaylaştırmak için günlük idrar miktarı 2 litrenin altında olmayacak şekilde 2.5-3 litre su içilmesi önerilir. Buna karşın; az su içmenin zararları gibi, çok su içmenin de zararları olabilir. Kronik böbrek yetmezliği hastalarında aşırı miktarda su tüketmek zararıdır ve hiponatremi denilen ve beyin ödemine yol açabilen tehlikeli bir tabloya neden olabildiği görülmüştür. Aynı durum kalp yetmezliği olan hastalarda için de geçerlidir.
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!