Afrika'nın Koronavirüs ve Çekirge İstilasıyla Zorlu Mücadelesi
Dünya koronavirüs salgını yüzünden savaş verirken, Afrika'da koronavirüsün yanı sıra bir de hala büyük zarar veren çöl çekirgesi istilası devam ediyor.
Birleşmiş Milletlerin aktardığına göre böcek ilacı yardımlarının koronavirüs mücadelesi ve kısıtlamaları sebebiyle geciktiğini açıklayan Gıda ve Tarım Örgütü, en yakın zamanda Afrika'ya yardımların ulaştıracaklarını söyledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, "Bu istila öncelikle Etiyopya, Kenya ve Somali'yi hiç öncesinde hiç rastlanmadık şekilde gıda güvenliğini ve milyonlarca insan yaşamını tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.
BM gıda ajansı aktardığı bilgilerde, dünyadaki koronavirüs salgını nedeniyle personel ve ekipman kısıtlamalarına rağmen, Doğu Afrika'nın çöl çekirgesi istilasıyla büyük savaş verdiğini söyledi.
YAĞMURLAR ÇEKİRGELERİ ÇOĞALTACAK
Gıda ve Tarım Örgütü'nün Doğu Afrika Direnç Takım Lideri Cyril Ferrand, "FAO ile çalışan ve bundan etkilenen tüm ülkeler, çöl çekirgelerini ulusal bir öncelik olarak bakılıyor, yani çekirge istilasına karşı mücadele meselesinde bir yavaşlama yok. Karantinalar günlük hayatımıza girmiş olmasına rağmen, çekirgelere karşı mücadele veren insanların gözlemlemesi, havadan ve karadan müdahale etme hakları var" ifadelerini kullandı.
ÇEKİRGELERİN YÖNÜ NERESİ?
Mart'ta sık yağan yağmurların çekirge sürülerini gelecek zamanda arttıracağı tahmin ediliyor. Yeni sürülerin yönü ise Kenya'dan Güney Sudan ve Uganda'ya doğru gideceği belirtiliyor.
Günümüze kadar 10 ülkedeki 240.000 hektar alana kimyasal veya biyolojik böcek ilaçları uygulandı. 750 görevli karadaki çekirge sürülerine karşı koymak için eğitim aldı.
KORONAVİRÜS SALGINI, ÇEKİRGE İSTİLASIYLA SAVAŞA ENGEL OLUYOR
Koronavirüs, böcek ilacı ve motorlu sprey makinelerinin stok durumuna etki ediyor. Cyril Ferrand "Dünyadaki hava taşımacılığının azalması sebebiyle, en büyük sorunumuz şu an böcek ilaçlarının teslimatı" dedi. "Bizim önceliğimiz hiçbir ülkenin ilaç stoklarının erimemesi, eğer bu gerçekleşirse kırsal kesimde yaşayanlar ve gıda güvenliği bizim kampanyamızın başarılı olma durumuna bağlı" açıklamasında bulundu.
AFRİKA'DA KORONAVİRÜS İSTATİKLERİ
Dünya Sağlık Örgütü güncel olarak paylaştığı verilerde, "COVID-19'un Afrika'ya ulaşması dünyanın diğer ülkelerine göre daha yavaş oldu, ama enfeksiyon oranı katlanarak arttı ve yayılmaya devam ediyor" açıklamasını bildirdi. 7 Nisan'dan sonra Afrika'da 10 binin üstünde vaka ve 500'ün üstü yaşam kaybı gerçekleştiğini söyledi.