Beyrut limanındaki patlamada ölü sayısı 100’e yükseldi.
Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlamada 100 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin kişinin ise yaralandığını bildirdi. Patlamanın, limanda yüklü miktarda depolanan amonyum nitrattan kaynaklandığı açıklandı.
Dün
Lübnan’da yaşanan patlama tüm dünyayı derinden yaraladı. Büyük çapta can ve mal kaybının yaşandığı patlamada, dün 10 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Bugün ise
Beyrut limanındaki patlamada ölü sayısı 100’e yükseldi.
Patlamadan önce başlayan yangına müdahale etmek üzere giden iftaiye ekiplerinden haber alınamadığı belirtildi. Olay yerine gelen ve konuya ilişkin açıklama yapan Beyrut Valisi
Marwan Abboud, gözyaşlarını tutamadı. Abboud, “Yangınla savaşmaya geldiler ve sonra kayboldular. Nerede olduklarını bilmiyoruz. Onları aramak için buradayız” ifadelerini kullandı. Yaşanılanları gözyaşları içerisinde anlatan vali, “Bu bana Japonya'da, Hiroşima ve Nagazaki'ye olanları hatırlatıyor. Bu ulusal bir felaket” dedi.
Patlamanın Nedeni Yüklü Miktarda Depolanan Amonyum Nitrat
Yerel televizyon kanallarına açıklamada bulunan Lübnan İçişleri ve Belediyeler Bakanı Mohammed Fehmi, herkesi şok eden patlamanın nedeninin limanda depolanan büyük miktarlarda amonyum nitrat olduğunu bildirdi.
Hastaneler Doldu
Bölgede bulunan Kızıl Haç yetkilileri, binlerce yaralı olduğunu ve hastanelerin kapasitesinin bu miktardaki yaralılar için yetersiz kaldığını, bu nedenle birçok hastanın tedavisinin hastane bahçesinde veya park alanlarında tedavi edildiğini ifade etti.
Trump: Korkunç Bir Saldırı Gibi Gözüküyor
ABD Başkanı Donald Trump, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen büyük patlamaya ilişkin Lübnan ve Lübnan halkına baş sağlığı diledi ve destek mesajı verdi. ABD Başkanı Trump açıklamasında, “ABD, Lübnan’a destek vermek için hazırdır. Lübnan ve Lübnan halkı ile iyi bir ilişkimiz var. Onlara yardım etmek için orada olacağız.
Bu korkunç bir saldırı gibi gözüküyor” diye konuştu.
Ulusal Yas İlan Edildi
Lübnan Başbakanı Hassan Diab, patlama sonrasında televizyon kanalları aracılığıyla halka seslendi ve bugünü patlama kurbanları için ulusal yas ilan etti. Bunun yanı sıra Diab, limandaki sorunun 2014 yılından bu yana var olduğunu belirtti.
Patlamaya Neden Olan Amonyum Nitrat Nedir?
Amonyum nitrat, kimyasal bir bileşen olmasının yanı sıra halk arasında da yakından tanınan maddelerden birisidir. Normal şartlarda tarımla uğraşan kesimin gübre amacıyla kullandığı amonyum nitratın, çok güçlü bir patlayıcı olduğu da bilinir. Bu nedenle depolama şekli ve kullanımı sırasında daha fazla dikkat gerektirmektedir.
Amonyum Nitrat gübresi bünyesinde yüzde 16,5 amonyum ve yüzde 16,5 nitrat azotu olmak üzere toplam yüzde 33 azot bulunduran bir gübre çeşididir. Bu özelliği ve toprakta hızlı çözünen bir gübre olması nedeniyle hem hızlı etki eder, hem de etki süresi diğer azotlu gübrelere oranla daha uzundur.
Amonyum Nitrat uygulaması sonrasında toprakta herhangi bir pH değişimi meydana gelmez. Yapısı nedeniyle nötr tipte bir gübre olan Amonyum Nitrat, her türlü toprakta rahatlıkla kullanılabilmektedir. İçeriğindeki nitrat azotunun kolay yıkanması sebebiyle yağışın fazla olduğu bölgelerde kullanımı tavsiye edilmez. Bu tipteki bölgelerde Amonyum Nitrat kullanımı tek seferde değil, 2-3 uygulama şeklinde olması gerekir. Böyle bir uygulama hem verime hem de kaliteye büyük oranda etki etmektedir.
Amonyum Nitrat gübresinin kurak bölgeler için önemi de büyüktür. Türkiye koşullarında özellikle İç Anadolu gibi yağış oranı az olan bölgelerde %26 CAN gübresi yerine kullanımı tercih edilmelidir, çünkü Amonyum Nitrat gübresi toprağın kendi nemi ile eriyebilmektedir.
Çeltik hariç, her türlü hububatta, sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağlarda, pamuk, mısır ve ayçiçeği üretiminde rahatça kullanılabilmektedir