Yayınlanma: 5 Temmuz 2023 17:26
Güncellenme: 16 Ocak 2025 10:04
Görüntüsüyle büyüleyen deniz gören yerlerde yaşam mücadelesi veren Kum Zambakları koruma altına alındı. Dünyada nadir rastlanması ve neslinin tükenme tehlikesi sebebiyle koruma altına alınan kum zambakları (Pancratium maritimum), Tekkeköy ve Alaçam sahillerinde doğal şekilde yetişiyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Korkmaz, gazetecilere, kum zambaklarının Türkiye dışında Akdeniz havzasındaki ülkelerin kıyı kumullarında yayılış gösterdiğini söyledi.
Kum Zambağı bitkisi korumamız altında. #CennetVatanTürkiye @milliparklar pic.twitter.com/azP6ANNGu6
— T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (@TCTarim) June 7, 2021
Hasan Korkmaz konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
‘’Gerçekten de kumul habitatlar besin ve su durumu, yüksek sıcaklık ve güneşlenme nedeniyle oldukça zorlu şartlara sahip. Kum zambakları, zorlu şartlara sahip habitatların doğal ekosisteminde dayanıklılık göstererek yayılabiliyor.
Kum zambağının dayanıklılık gösteremeyeceği bir durum var, o da insanın tahrip edici etkisi. İnsan faktörünün tahrip edici etkisi ortaya çıktıktan sonra kum zambakları, bu adaptasyon yeteneklerine rağmen habitatlarından yok olmakta.
Özellikle kıyı kumul habitatlarında son dönemlerde görülen yaygın plaj turizmi, kontrolsüz yapılaşma ve sahilden kum alma, ekosistemin ve habitatın ortadan kaldırılması, kum zambaklarının da ortadan kalkmasına neden olmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığınca kum zambaklarının tohumlarının toplanmasını, koparılmasını, soğanlarının ihracatını yasaklayan yönetmelik yayımladığını belirten Korkmaz, “Dolayısıyla kum zambaklarının koparılması, para cezasıyla cezalandırılıyor.”
OMÜ’de kum zambakları üzerine doktora çalışması yapan Mehtap Boyraz ise Kum Zambakları hakkında şunları söyledi:
‘’Tohumlar çok iri olmalarına rağmen oldukça hafif. Çünkü bunların etrafında süngerimsi bir dış kabuk var. Süngerimsi yapıdaki dış kabuk, tohumun hem hafif olmasına hem de rüzgar etkisiyle kumul habitatta çok rahatlıkla dağılmasına yardımcı oluyor. Kum zambağı tohumları süngerimsi yapıları sayesinde denizel akıntılarla suya batmadan farklı lokasyonlara da taşınabilmektedir.”