Yayınlanma: 12 Ekim 2020 23:14
Güncellenme: 23 Kasım 2024 02:39
DSÖ Sürü Bağışıklığını ‘Ahlak Dışı’ Olarak Değerlendirdi!
Koronavirüs pandemisinde dünya genelinde vaka sayısı 38 milyona yaklaşırken DSÖ’den yeni bir açıklama geldi. DSÖ Genel Direktörü, sürü bağışıklığı stratejisini ahlak dışı olarak değerlendirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde, toplantı düzenledi. Son 4 günde vaka sayısında her gün yeni bir rekor kırıldığını belirten Ghebreyesus; "Birçok şehir ve ülke, hastaneye yatışlarda ve yoğun bakım doluluk oranlarında artış olduğunu bildiriyor" açıklamasında bulundu.
Koronavirüs pandemisi ile mücadele sürecinde bazı ülkelerin riskli bir strateji benimseyerek sürü bağışıklığına gitmesini değerlendiren Ghebreyesus, bu terimin aslında aşılama için kullanıldığına dikkat çekti.
"Örneğin, kızamığa karşı sürü bağışıklığı, nüfusun yaklaşık yüzde 95'inin aşılanmasını gerektirir" diyen Ghebreyesus, kalan yüzde 5'inin ise kızamığın aşılananlar arasında yayılmamasıyla korunacağını söyledi ve "Diğer bir ifadeyle sürü bağışıklığı, insanları virüse maruz bırakarak değil, virüsten korumakla sağlanır" uyarısında bulundu.
Sürü bağışıklığına yönelik sert eleştirilerde bulunan Ghebreyesus; "Öncelikle, Kovid-19 bağışıklığı hakkında yeterince bilgiye sahip değiliz. Halk sağlığı tarihinde hiçbir zaman bir pandemiye yanıt verme stratejisi olarak sürü bağışıklığı kullanılmamıştır. Bilimsel ve etik açıdan sorunludur" dedi.
Koronavirüs pandemisinin sadece yaşlıları değil her yaştan insana etki ettiğine dikkat çeken Direktör; "Tam olarak anlayamadığımız tehlikeli bir virüsün serbestçe dolaşmasına izin vermek, basit bir şekilde ahlak dışıdır. Bu bir seçenek değildir. Ancak pek çok seçeneğimiz var. Ülkelerin bulaşmayı kontrol etmek ve hayat kurtarmak için yapabileceği ve yaptığı birçok şey var. Bu, virüsün serbestçe dolaşmasına izin vermek ile toplumlarımızı kapatmak arasında bir seçim değil." dedi.