Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik sıkıntıyı hafifletmek için hamle yapan Güney Kıbrıs Avrupa Birliği vatandaşlığı verecek.
Aralık ayında Çin'de başlayan koronavirüs dünya üzerinde 2 milyondan fazla insanın enfekte olmasına neden oldu. Virüsün temas yoluyla bulaşması, ülkelerin sokağa çıkma kısıtlaması almasına ve geçici süreyle üretim faaliyetlerini durdurmasına yol açarken; devletler bir yandan sağlık kriziyle uğraşırken bir yandan ekonomik krizle uğraşmak durumunda kaldı. Güney Kıbrıs ise bu ekonomik krizle mücadele edebilmek için
"Altın Pasaport" kararı aldı.
Koronavirüsün yol açtığı ekonomik sıkıntıyla uğraşan Güney Kıbrıs yönetimi krizin hafifletilmesi için hamle yaptı. Karara göre, Altın Pasaport uygulamasıyla yatırım karşılığı
Kıbrıs Cumhuriyeti yani
Avrupa Birliği vatandaşlığı verilecek.
Kıbrıs genelinde
resmi kaynaklara göre 715 kişinin koronavirüse yakalandığı, 12 kişinin ise hayatını kaybettiği biliniyor. 24 Mart itibariyle Güney Kıbrıs Rum Lideri Nikos Anastasiadis ülkede salgının yayılmasını önlemek için 13 Nisan'a kadar kısmi sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girdiğini açıkladı. Buna ek olarak ülkede parklar, sahiller, gezi alanları da geçici süreli kapatıldı.
Bu tedbirlerin yanında bir de ekonomik tedbir almak zorunda kalan Güney Kıbrıs, yerel basında yer alan habere göre maliye gelir sorunu yaşıyor. Altın Pasaport ile ilgili bir yasa hazırlandığı belirtilen haberde Paskalya sonrasında ilgili yasanın Meclis'e sunulacağını bildirildi.
Güney Kıbrıs'tan vatandaşlık alınabilmesi için ise 2 milyon 500 bin avroluk yatırım yapılması gerekiyor. 2013'ten bu yana toplam 6 milyar 6 milyon avro karşılığında vatandaşlık verdiği bilinen Güney Kıbrıs'da bu rakam Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 1,2’sine denk geliyor.