İşverenlerle Daha Sağlıklı İletişim Kurmanın Yolları
Sosyal ortamda kim olduğumuz ya da kurduğumuz iletişim dili, iş hayatında sağlaması kolay bir şey ne yazık ki değildir. İş ortamının getirdiği bazı kurallar ve çalıştığımız şirketin geçmişten günümüze sürdürdüğü farklı kültürler mevcuttur. Özellikle patronlar bazen iletişim kurması güç olarak görülebilir. Bu nedenle de işverenimizle sağlıklı iletişim kurmanın bazı kuralları vardır. İşte işverenlerle daha sağlıklı iletişim kurmanın
yolları
1- Güne basit bir günaydınla başlayın.
Patronunuzu gördüğünüz zaman ilk kurduğunuz cümle iş olmasın. Bu diğer çalışma arkadaşlarınız için de geçerli. İşyerinde eğer ki sağlıklı bir iletişim kurmak istiyorsanız günün en az 7 saatini o insanlarla geçirmek zorunda olduğunuzu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu nedenle güne başlarken basit bir günaydın demek, ortamdaki gergin havayı dağıtarak daha güzel bir çalışma gününe adım atmanızı sağlar.
2- Sorun değil çözüm odaklı olun.
Sürekli sorun getiren insana bir süre sonra kimse tahammül edemez. Bu nedenle gözünüz hep sorun çözümünde olsun. Patronlarla iletişim kurmak satranç oynamaya benzer. Karşı taraftan hep üç adım önde olmalısınız ki yaşanan problemleri önceden görüp çözebilin.
3- Patronunuzun iletişim dilini keşfedin.
Bazı patronlar mail yoluyla iletişim kurmaktan hoşlanırkeni bazıları telefonla mesajlaşarak iletişim kurmaktan hoşlanır. Patronunuzun iletişim dilini keşfetmek onunla daha etkili iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Mail olarak daha resmi bir şekilde iletişim kurmaktan hoşlanan bir işvereniniz varsa, telefonla mesaj atmakta ısrarcı olmayarak onun istediği şekilde iletişim kurarsanız daha sağlıklı olacaktır.
4- Yaptığınız işlerde geri bildirim isteyin.
Bu madde hem daha sağlıklı iletişim kurmanıza, hem de kendinizi geliştirmenize katkı sağlayacaktır. İşi iyi yapsanız bile patronunuzdan geri bildirim isteyerek hem onun yaptığı işe değer verdiğinizi gösterir hem de iyi yaptığınız iş için alternatif bir bakış açısı kazanabilirsiniz.
5- Sorumluluklarınızın farkına varın
Güvenilir bir çalışan olmak iş yerinde en birinci önceliktir. Sorumluluklarınızın bilincinde olup yaptığınız işin eksik ya da fazla arkasında durmanız gerekir. Eğer bir iş sizin sorumluluğunuzda ve kontrolüzdeyse bunu aksatmanız hem güven sarsılmasına hem de size artık sorumluluk verilmemesine yol açacaktır.
6- Patronunuzu başkalarına şikayet etmeyin.
Bir başka deyişle patronunuzun arkasından konuşmayın. Özellikle iş arkadaşlarınızın yanında. Kimsenin gerçek yüzünü bilemediğiniz gibi sizin söylediğiniz şeyi doğru anlayıp anlayamadıklarını da bilemezsiniz. Patronunuzun kulağına gidebilir ve güvenini kaybedebilirsiniz. Arkadan konuşmak karşı tarafı kötü gösterdiği gibi sizi de bir süre sonra kötü gösterecektir.