Karantinadaki Çocuklar İçin Ebeveynlerin Psikolojik Desteği Nasıl Olmalı?
Yetişkinlerin bile anlam vermekte zorlandığı karantina dönemi, özellikle çocuklar açısından çok daha zorlayıcı bir hal. Bu sebeple ebeveynlerin, çocukların gerek duyduğu psikolojik desteği düzgün bir şekilde sağlamalı.
Çocukların soyut somut ayrımını 10-11 yaşına dek anlamlandıramadığını göz önüne bulundurursak, COVID-19 salgınına ve tüm aile üyelerinin sürekli bir karantina döneminde olarak evde kalmasını anlamlandıramayabilir, bu süreçten ruhsal açıdan zarar almış bir şekilde çıkmamak için neler yapılabilir?
1. Kötü Haberleri Görmesini Önlemek
Çocukların, koronavirüs salgınına ilişkin dehşete düşürücü haberleri ve sohbetleri görmesini önlemek önemli. Fakat dürüstlükten de ödün vermeyin. Çocuğun karantina dönemindeki endişesini anladığınızı söyleyin ve ona içinde bulunduğumuz durumu kibar bir şekilde açıklayın.
2. Kendilerini Rahat İfade Edebilsinler
Değişik etkinlikler yaparak ortaya somut ürünlerin çıkarılması, çocukların kendilerini ifade edebilmesini ve kendilerine olan güvenini yükseltecektir. Bu faaliyetler karmaşık şeyler olmalı gibi bir kural yok. En basitinden onunla beraber yemek yapmak, kitap okumak ya da resim çizmek hem ev içindeki iletişimi kuvvetlendirir hem de ortaya çıkan sonuçlar ile çocukların kendini ifade etme güçleri artar.
3. Hep Beraber Oyunlar Oynayın
Bütün aile bireylerinin karantina nedeniyle evin içinde birlikte olması, kaçınılmaz olarak kimi tartışmaları da beraberinde getirecektir. Bunu azaltmak adına Dixit, Scrabble ve Jenga gibi kutu oyunlarıyla vakit öldürebilirsiniz ve kişiler arası yakınlaşmayı güçlendirerek tartışmaları en aza indirebilirsiniz.
4. Düzenli Hayat
Her gün birbirine yakın zamanlarda uyanmaya çalışın. Her gün farklı saatlerde güne başlayan insanların düzeni bozulur ve günlük planı bozulduğu için hemen sıkılmaya başlar. Bu düzenli olma durumunu 20-30 dakika sürebilecek sporlarla destekleyebilir ve çocukların dinç kalmasına yardımcı olabilirsiniz.