NASA, Dünya’ya en çok benzeyen gezegeni keşfetti. Keşfedilen Kepler-1649c isimli gezegenin 300 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtildi.
Uluslararası astronomların bulunduğu bir ekibin sürdürdüğü
araştırmalar sonucunda, Güneş Sistemi’nden yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta, Dünya’ya en çok benzeyen ötegezegeni keşfetti. Geçtiğimiz günlerde
Astrophysical Journal’da yayınlanan bilgide, Kepler-1649c isimli bu gezegenin, yaşamaya elverişli olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.
Keşfedilen Kepler-1649c isimli gezegen, Dünya’dan 1,05 kat daha büyük, yani neredeyse yaşadığımız gezegen ile aynı boyutlarda.
NASA’dan edinilen bilgiye göre gezegen, kırmızı cüce türündeki bir yıldızın çevresinde bulunuyor. Kepler-1649c isimli gezegen, cüce türündeki yıldızın etrafındaki bir tam turunu 19,5 günde tamamladığı ifade edilmiş.
Kepler-1649c Gezegeninin Tahmini Görüntüsü
Kırmızı cüce türündeki yıldız, Güneş’e göre daha küçük ve sönük olduğu biliniyor. Bununla birlikte Kepler-1649c’nin bu yıldıza yakın olması iyi bir haber. Kepler- 1649c’nin yıldızdan aldığı toplam ışığın, Dünya’nın Güneş’ten aldığı ışığın yüzde 75’ine tekabül ettiği tahmin ediliyor.
Uluslararası astronomlardan oluşan araştırma ekibinin ifadelerine göre bu durum, Kepler-1649c, yıldızının yaşanabilir bölgesinde yer aldığını gösteriyor.
NASA, keşfedilen bu gezegen için "boyutları ve tahmini sıcaklığıyla Dünya'ya en çok benzeyen ötegezegen" ifadelerine yer vermiş.
Kepler-1649c gezegeni keşfedilmeden önce Dünya’ya en çok benzediği tahmin edilen gezegen ise geçtiğimiz yıl keşfedilen “Teegarden b” gezegeniydi. Teegarden b gezegeni de, kırmızı bir cüce yıldızının çevresinde bulunuyordu. Tüm bunların yanı sıra, geçtiğimiz yıl keşfedilen Teegarden b gezegeni, 11 ışık yılı uzaklıkta yer aldığı için ilk tercih olduğu söylenebilir.
Kırmızı Cüceler Araştırmalarda Büyük Önem Taşıyor
Lider araştırmacı Andrew Vanderburg, kırmızı cüce yıldızlarının ötegezegen araştırmalarında büyük bir önem taşıdığını belirtirken şunları dile getirdi:
"Kırmızı cüceler galaksimizde neredeyse her yerdeler. Bu tarz yıldızların etrafında şu ana kadar birçok farklı küçük, yaşanabilir olma ihtimali olan kayalık gezegenler bulduk. Bu etkenleri düşünecek olursak bu tarz gezegenlerden birisinin Dünya gibi olma olasılığı biraz daha umut verici görünüyor diyebiliriz."
Güneş Sistemi’ne 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan Kepler-1649c, Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedilmiş. Gezegen avcısı olarak nitelendirilen Kepler’in görev süresi 2018’de sona eriyordu. Ancak teleskobun gönderdiği veriler halen inceleniyor. NASA, bu gezegenin keşfiyle ilgili yaptığı açıklamada, Kepler-1649c’nin yer aldığı verilerin yıllar önce incelendiğini fakat bir algoritma hatası nedeniyle keşfin o dönemlerde yapılamadığını ifade etti. Keşif, araştırmacıların gönderilen verileri tekrar incelemesi sonucunda gerçekleşmiş.
Kepler-1649c gezegenine ait bilgiler şu an için sınırlı. Gezegenin atmosferik yapısı veya yüzey suları ile ilgili konularda henüz bilgi sahibi olunamadı. Araştırmacılar ilerleyen dönemlerde, bu gezegeni daha detaylı incelemeye çalışacaklarını belirtti.