Özgeçmişlerde En Fazla Söylenen Yalanlar
Bir işe girmeden önce kendimizi tanıtmak ve o işe uygunluğumuzu gösterebilmek adına başvuru yapacağımız şirketlere öncelikli olarak bir özgeçmiş (CV) göndeririz. Peki iş başvurusu yaptığımız şirketlere gönderdiğimiz CV'ler gerçekle
ne kadar örtüşüyor?
Pek çok insan işe girebilmek adına özgeçmişini abartıyor ya da yalan söylüyor. İşte özgeçmişlerde en fazla
söylenen yalanlar...
1. Geçmiş iş tecrübesi
Bu büyük bir kısır döngüdür. İşverenler tecrübesiz eleman çalıştırmak istemez, iş isteyenler de bu nedenle tecrübe edinemez. Bu nedenle geçmiş iş tecrübesi en çok söylenen yalanlar arasındadır.
2. İşe başlama ve işten çıkış tarihleri
Bu yalanın söylenmesinin temelde iki sebebi var: Hatırlamamak ve abartmak.
3. İş deneyimindeki ünvan
Her departmanın müdürünün müdürlüğü günümüzde en moda olan ünvanlardan. Bu nedenle de ünvanlarda genellikle yalan söylenir ya da tecrübeli görünmek için şişirilir.
4. Referanslar
İş hayatına yeni atılan gençlerin en fazla yalan söylediği konu referanslardır. Çünkü referans edinebilecek doğru düzgün bir deneyimi yoktur. Bu nedenle de genelde dükkan sahibi akrabalar kullanılır.
5. Sertifikalar, eğitimler, kurslar
İnternette her şeyin eğitimi var ve bunların birçoğunun takibi yapılmıyor. O nedenle CV'yi kabarık göstermek isteyen herkes 2 saat süren eğitimleri 2 yıl sürmüş gibi gösterebilir ya da okuduğu bir makaleyi eğitim almış gibi yazabilir.
6. Program bilgisi
Bu yalan özellikle excel bilgisi sorulduğunda sıklıkla söylenir. Excel programını bilmeyen pek fazla insan yok gibi gözüküyor. Asıl bilinmeyen şey Excel'in kapsamı olabilir.