Sağlık Bakanlığı Koronavirüs İlaçlarının Doğru Kullanımına Yönelik Broşür Hazırladı
Sağlık Bakanlığı koronavirüs ilaçlarının doğru kullanımına yönelik broşür hazırladı ve 81 il valiliğine gönderdi. Bilim Kurulunun tanı ve tedavi rehberine göre hazırlanan broşürlerde, koronavirüs tedavisi için verilen ‘Hidroksiklorokin ve/veya Favipiravir’in kullanımına yönelik doz ve sürelerine yönelik bilgiler yer aldı. Broşürlerde, erken başlanan ve doğru dozda alınan ilaçlarla devam edilen tedavinin, hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellediği ve yoğun bakıma geçiş oranını düşürdüğüne dikkat çekildi.
Sağlık Bakanlığı, koronavirüsün tedavisinde doğru ilaç kullanımına yönelik broşür hazırlayarak 81 il valiliğine gönderdi.
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre,
koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan
ilaçların etkinliğinin sağlanması ve yanlış kullanımının engellenmesi için Bilim Kurulunun tanı ve tedavi rehberi kaynak alınarak hazırlanan ve tüm il valiliklerine gönderilen broşürlerde, “ilaç dozunun karıştırılması” konusunda bilgilendirdi.
Broşürlerde, hem ayaktan izlenecek komplike olmayan veya hafif-orta pnömonisi olan olası/kesin vakalarda hem de yatış endikasyonu olan koronavirüs vakalarında "Hidroksiklorokin ve-veya Favipiravirin" önerildiği, iki ilacın da mutlaka doktor tavsiyesi ve gözetiminde kullanılmasına yönelik bilgiler yer aldı. Erken başlanan ve doğru dozda alınan ilaçlarla devam edilen tedavinin, hastalığın ilerlemesinin büyük ölçüde önüne geçtiğini ve yoğun bakıma geçiş oranını ciddi oranda düşürdüğüne dikkat çekildi.
İlaçların Kullanımı Nasıl Olmalı?
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan broşürlerde
ilaçların kullanım zamanı ile dozlarına yönelik bilgiler verildi.
Favipiravir’in, ilk kullanım gününde sabah ve akşam olmak üzere 8'er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3'er tane içilmesi gerektiği belirtilirken, gebelerde ve emziren annelerde Favipiravir kullanılmadığı ifade edildi.
Broşürde, Hidroksikloroki’nin ise sabah ve akşam 1'er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması önerilirken, bu ilacın kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmadığı kaydedildi.
Bununla birlikte broşürler, ilaçları kullanmaya başlayan vatandaşarın aldıkları dozları işaretleyerek takip edebilmesine olanak sağlayacak şekilde hazırlandı.