Salgın Günlerinde Havuz ve Deniz Kullanımı Nasıl Olmalı?
Yeni tip
corona virüs (Covid-19) tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Virüsün yayılımını durdurmak için alınan önlemler de yavaş yavaş gevşetilerek yeni normal döneme geçiş yapılmaya başlandı. Yaz mevsiminin de gelmesiyle akıllarda olan bir soru var: Salgın günlerinde havuz ve deniz kullanımı nasıl olmalı?
Yapılan araştırmalara göre corona virüsün havuz ve deniz suyundan bulaşma olasılığı oldukça düşük. Deniz suyunda bulunan tuzun ve yoğunluğunun virüsün yaşaması için elverişli bir ortam sunmadığı, havuzlarda da kullanılan kimyasal ve dezenfektan özelliğine sahip maddelerin virüsü etkisiz hale getirdiği belirtiliyor. Havuz ve deniz kullanımında virüsün su üzerinden bulaşmasından ziyade insanların sosyal mesafeye dikkat etmeksizin ortak kullanım alanlarında yan yana gelmesiyle insandan insana bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle havuz ve denizde özellikle ortak kullanılan alan ve eşyalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Sosyal Mesafeye Dikkat
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doktor Öğretim Üyesi Dilek Yekenkurul, yaptığı yazılı açıklamada, yaz sezonunun yeni açılması sebebiyle şu ana kadar deniz ve havuz suyundan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşımının görülmemesine rağmen bu mecralara giren kişi sayısı ile havuzun klorlama seviyelerinin önemli olduğunu belirtti. Yekenkurul, şöyle devam etti:
"Görevliler ortak kullanım alanına giren kişilere öksürük, nefes darlığı, ateş, burun akıntısı gibi herhangi bir şikayeti olup olmadığını sormalı ve ateşlerini ölçmeli. Korkuluk, basamak, dolaplar, duş, kapı, musluk başlığı gibi aklınıza gelen herhangi bir şeye temastan sonra Covid-19 bulaşabilir. Eldiven kullanımı el yıkamayı zorlaştırdığı için ve ortam içindeki virüs sayısını el yıkama olmadığından artırabileceği için mecbur kalınmadıkça önerilmemektedir. Eldiven kullanımı yerine herkesin sürekli yüzde 70 alkol veya dezenfektan kullanması ya da ellerini yıkaması daha doğrudur. Ellerini yıkamadan veya dezenfekte etmeden hiçbir şekilde ellerini göz, yüz, ağız, burun gibi bir yerine dokundurmamalıdırlar."
"Şahsi havuzlar sadece beraber yaşadıkları aileleri tarafından kullanılmalı, buna rağmen uygun dezenfeksiyon yapılmalıdır. Havlu, bornoz gibi havuz veya deniz eşyaları kendine ait olmalı ve en az 60 derecede yıkanmalıdır. Herkes havuza girmeden önce duş almalıdır. El ve ayak dezenfeksiyonu yapılmalıdır. Ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Havuz ve denizde uzun süre kalınmamalıdır. Tuvalet eğitimini tamamlamamış, bez kullanan çocuklar havuz veya denize girdirilmemelidir. Çocukların da sosyal mesafeyi koruması için ebeveynler sorumlu olmalıdır. Dinlenme koltukları ve şezlonglar arası mesafe en az 1,5 metre olmalıdır. Şezlongların yüzleri kumaş olmamalı yıkanabilir olmalı ve her kullanımdan önce yıkanmalıdır. Ödemeler mümkünse temassız ödeme şeklinde olmalı, parayla olmamalıdır." ifadelerini kullandı.