Yayınlanma: 23 Temmuz 2024 09:27
Güncellenme: 20 Kasım 2024 22:10
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından, sahipsiz hayvanlara yönelik önemli düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin dört maddesi daha kabul edildi. Görüşmeler, bugün saat 12:00'de devam edecek.
Yeni Düzenlemeler ve Kabul Edilen Maddeler
Komisyonda kabul edilen maddelere göre, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilene kadar bu bakımevlerinde barındırılacak. Ayrıca, doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla, bu hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'nın veri sistemine kaydedilecek.
Ötanazi İfadesi Çıkarıldı
Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvan sağlığı için tehlike arz eden, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan ya da sahiplenilmesi yasak olan köpeklere yönelik düzenlemeler, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'ndaki ötanazi maddesi kapsamında değerlendirilecek. Bu düzenlemeye göre, sadece acı ve ıstırap çektiren ya da iyileşme durumu olmayan hastalıklar durumunda, akut bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi veya insan sağlığı için risk teşkil eden durumlarda, veteriner hekim gözetiminde ötanazi yapılabilecek.
Yerel Yönetimlerin Yetki ve Sorumlulukları
Yeni düzenlemelerle birlikte, yerel yönetimlerin sahipsiz köpeklere yönelik yürüttüğü iş ve işlemlerde, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alma yetkisi genişletildi. Ayrıca, sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde bakılması zorunluluğu getirildi. Bakımevi dışına hayvan terk etmek veya köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak fiilleri yasak kapsamına alındı.
İl Hayvanları Koruma Kurulu'nun Görevleri
İl Hayvanları Koruma Kurulu'na, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra, insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik sorunların tespiti ve çözüm önerileri geliştirilmesi gibi görevler de eklendi.
Uzun Süren Görüşmeler ve Tartışmalar
Muhalefet milletvekilleri, komisyon toplantısının uzun sürdüğünü ve sağlıklı çalışma koşullarının kalmadığını belirterek, toplantıya ara verilmesini talep etti. Tartışmaların ardından Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, toplantıya ara vererek siyasi partilerin temsilcilerini görüşmeye davet etti. Bazı milletvekilleri tepkilerini sıralara vurarak gösterdi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, 2019 yılında hazırlanan TBMM Hayvan Hakları Komisyonu Raporu'nu Komisyon Başkanı Kirişci'nin önüne fırlattı.