Yayınlanma: 3 Temmuz 2023 14:52
Güncellenme: 20 Kasım 2024 08:56
Bingöl merkeze bağlı Kuruca köyünde yaşayan 50 yaşındaki Ali Rıza Kılıç, yaptığı tablolarla yeteneğine hayran bırakıyor. Doğa ile iç içe yaşayan ve dağlarda yürüyüşlere çıkan Kılıç, gördüğü renkli taşları toplayarak onları sanata dönüştürüyor.
Topladığı taşları kırarak toz haline getiren Kılıç, bu tozlarla tablolar oluşturuyor. Taş tozunu, kalemle çizdiği fonun üzerine silikonla sabitleyen Kılıç, günlerce, bazen de aylarca verdiği emek sonucu eserini ortaya çıkarıyor.
32 yıldır bu işle uğraşan Kılıç, 3 bin esere imza attı. Kılıç, başta Fransa ve ABD olmak üzere 16 ülkedeki sanatseverlere 250 civarında eserini ulaştırdı. Yaptıklarının beğenilmesiyle mutlu olduğunu ifade eden Kılıç şunları söylüyor:
‘’Ben kendimi hayata hep geç kalanlardan olarak görürüm. 50 yaşına geldim, 2 ay önce evlendim, ehliyeti yeni aldım, hep geç kaldım çünkü öncelik hep sanattaydı. Köyümde kurduğum atölyede iyi resim yapabilme şansım var.
Üreten her insan kendi topraklarına geri dönmeli, oraya bir şey katmalı. Resimlerde genellikle Anadolu kültürünü çalışırım. Çocukluğumda dinlediğim ya da okuduğum hikayelerden yola çıkarak resim üretiyorum. Çocukluğum bana rehber oluyor.
Yerelden ulusala, ulusaldan uluslararasına ulaşmayı seçtim. Günlerce uğraşıyorum. 5 günde yaptığım da 4 ay çalıştığım eser de var. Dünyanın 16 ülkesinde eserlerim var. En fazla eserim Paris’te. Yurt dışına resim göndererek bir nevi ülkemi tanıtıyorum.
Bana ‘senin yerin Bingöl değil, İstanbul, Paris’ diyorlar. Ama Bingöl için bir şey yapmak istiyorum. Birçok ülkeden de teklif aldım. Sergiler için her ülkeye gidebilirim ama Bingöl’den asla ayrılmam.’’