Türkiye; Dünya Bankası’ndan 100 Milyon Dolar Kredi Alacak
Türkiye’nin,
koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında, sağlık sektöründe kullanılmak üzere yaptığı kredi başvurusu Dünya Bankası tarafından onaylandı.
126 ay vadeye sahip kredi, 5 yıl boyunca geri ödemesiz olacak
Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada; kredinin, Dünya Bankası’nın 2 Nisan tarihinde duyurduğu 14 milyar dolarlık küresel hızlandırılmış fonun bir parçası olduğu dile getirildi.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame ise konuyla ilgili olarak; “"Bu finansman Türkiye'nin etki azaltma ve hastalık yönetimi olanaklarını güçlendirerek koronavirüs pandemisinin potansiyel olarak yüksek sağlık ve insan maliyetlerinden kaçınma kapasitesini güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.
‘Ülkeye fayda sağlayacak bir miktar değil’
Eski Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Müdürü-ekonomist
Bartu Soral da Türkiye’nin alacağı krediye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Soral; “Baktığınızda bu, bize öyle çok bir fayda sağlamaz. Ancak 5 sene ödemesiz olduğu için, özel bankalardan, uluslararası finans kuruluşlarından borçlanmaktan çok daha makul bir seçenek. Bu açıdan olumlu. Ancak bunun kullanımı zor, çünkü Birleşmiş Milletler veya Dünya Bankası’ndan gelen fonlarla yapılacak işlemler, kredi verenin prosedürüne tabidir. Genelde de verilen bu kredilerin isimlerinin altı dolmaz. Mesela ‘tarımsal kalkınma’ denir ama belli bir plan dahilinde adımlar atılmayınca, bu kredi genel kalkınmaya fayda sağlamaz. Ayrıca Türkiye’nin önümüzdeki süreçte dış kaynak ihtiyacı son derece fazla. İhracat ve turizm geliri gibi döviz geliri sağlayan sektörler durunca bizim gibi dış borç ödeyen ülkelerin döviz ihtiyacı arttı. Böyle bakıldığında da 100 milyon dolar, ancak bir kalp ameliyatındaki pansuman kadar role sahiptir. Ortada üzerinde durulacak bir meblağ yok” ifadelerini kullandı.