Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan sosyal izolasyon tedbirleri Türkiye'nin 29 büyükşehirdeki hava kirliliğini %32 oranında azalttı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok insanların sokağa çıkması kısıtlanmış durumda. Sokağa çıkması kısıtlanmayan bireylerin de kendini gönüllü karantinaya alması, hafta sonu geçerli olan sokağa çıkma yasağı, uçak seferlerinin durdurulması, araçların daha az kullanılması gibi nedenler hava kalitesini artırıken, kirliliğin de azalmasını sağladı.
Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin hava kalitesi ölçüm istasyonlarının yaptığı araştırmanın verilerine göre, Türkiye'de bulunan 29 büyükşehirde partikül madde (PM10) hava kirliliği yüzde 32 azaldı.
Büyükşehirler arasında hava kirliliğinin en fazla yaşandığı şehir Kahramanmaraş olarak ölçümlenirken, hava kirliliği en az İzmir, Muğla ve Tekirdağ'da geriledi.
16 Mart'tan Sonra Hava Kirliliği Azalan Büyükşehirler;
Kahramanmaraş- %60
Şanlıurfa- %58
Hatay- %55
Van- %53
Erzurum- %51
Eskişehir- %51
Adana- %46
Bursa- %37
Antalya- %28
Ankara- %27
İstanbul- %11
İzmir- %3
Muğla- %3
Tekirdağ- %3
Koronavirüs pandemisinin merkez üssü olarak ilan edilen Avrupa'da ise birçok ülkenin karantina altında olması Avrupa'nın hava kirliliğini %45 oranında azalttı.
Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü tarafından yayımlanan araştırmaya göre, birçok Avrupa ülkesinde mart ve nisan aylarında nitrojen dioksit seviyeleri yarı yarıya düştü.