Koronavirüs önlemleri kapsamında kendi karantinasını uygulayan halk mart ayında sokağa çıkmadı, Ankara ve İstanbul’da hava kirliliği yüzde 41 oranında azaldı.
Endüstri devrimi ile başlayan ve fosil yakıt tüketiminin artışına paralel olarak artan hava kirliliği, günümüzde küresel ölçekte yaşanan büyük bir çevre sorunu. Kirletici kaynaklara bağlı olarak dünyanın farklı bölgelerinde farklı düzeylerde hissedilen sorun nedeniyle bazı ülkelerde maske kullanımı yaygınlaştı. Bugün ise tüm dünyanın kâbusu haline gelen koronavirüs nedeniyle insanlar maske kullanmak zorunda kalıyor, karantina altına alınarak evlerinde kalmaya mahkûm bırakılıyor. Doğa ise insanlardan arındığı, üretimlerin büyük oranda kısıtlandığı bugünlerde resmen kendini yeniliyor. İtalya Venedik’te kanallar temizleniyor, Uzak Doğu’da yıllar sonra gökyüzü maviye dönüyor.
Türkiye’nin gelişmiş şehirlerinden
İstanbul ve Ankara’da da halkın evinde kalmaya başlaması sonucunda hava kirliliğinde azalmaya gözlemlenmeye başladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; araç trafiğinin ve diğer faaliyetlerin azalmasının paralelinde, şehirlerde azotdioksit yoğunluğunda azalma yaşandığını dile getirdi. Toros, "Azotdioksit kirliliği mart ayının ikinci yarısında ilk yarısına göre İstanbul'da yüzde 36 ve Ankara'da yüzde 45 azaldı. Böylelikle Türkiye'nin en büyük iki şehrinde ortalama hava kirliliği oranı yüzde 41 azalmış oldu." ifadelerini kullandı.