Yayınlanma: 2 Temmuz 2020 14:23
Güncellenme: 18 Ocak 2025 06:28
Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamalar ardından Türkiye'de gündem yaratan sosyal medya düzenlemesi, yakın dönemde Meclis'te yerini alacak. Yeni düzenleme kapsamında BTK, 'kamu yararı gözeterek' Netflix ve Whatsapp'ı engelleme yetkisini elinde bulunduracak.
Hükümetin 15 Temmuz'a dek çıkarmayı düşündüğü sosyal medya düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu. Bu kapsamda, WhatsApp, Netflix, Telegram gibi uygulamaları engellenme yetkisi geliyor. Diğer taraftan, Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi sosyal medyalara, Türkiye'deki kullanıcılarının verilerini Türkiye'ye taşıma zorunluluğu uygulanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün, "Bu millete, bu ülkeye bunun gibi mecralar yakışmıyor. Bu sebeple de bir an önce biz bunları parlamentomuza getirerek bu tür sosyal medya platformlarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Uluslararası sosyal medya platformlarının Türkiye'de ofisleri bulunması, bunlar üzerinden idari ve mali yapılanmalarının ve içeriklerin kontrol edilmeleri gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda geniş bir yasal düzenleme üzerine düşünüldüğünü ifade etti.
Sözcü'den İsmail Şahin'in yaptığı haberde, hükümetin yürüttüğü yasa düzenlemesi iki kanunda değişiklik gelmesini öngörüyor. Bunun içinde, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu ile 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu yer alıyor.
Her iki yasa da gelecek değişiklikle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) kapsamlı yetkiler sunuyor. Hükümetin yürüttüğü yasa taslağına, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'na 'şebekeler üstü hizmet' tanımı gelmesi düşünülüyor. Bu tarif taslakta şu ifadelerle aktarıldı:
''İnternet erişimi bulunan abone ve kullanıcılara, işletmecilerden ya da sağlanan internet hizmetinden bağımsız bir şekilde bir yazılım aracılığı ile sunulan; sesli, yazılı, görsel iletişim çerçevesindeki kamuya açık elektronik haberleşme hizmetleri ya da yazılım platformu ile sunulan uygulama hizmetleri.''
Hukukçulara göre, şebekeler üstü hizmet ile birlikte; WhatsApp, Netflix ve Telegram gibi uygulamalar tanımlanıyor. Kanuna eklenmesi düşünülen madde ile BTK'ya bunun gibi uygulamaların engellenmesi imkanı sunuluyor.
Birçoğu ABD tabanlı olan sosyal medya şirketleri, kullanıcılara ait e-posta, telefon numara gibi verileri ABD'de bulunduruyor ve hükümetlerle bunları paylaşmıyor. AK Parti iktidarı yürüttüğü yasal düzenleme ile bu verilere rahatlıkla erişmenin yolunu arıyor. Bu kapsamda, sosyal ağ sağlayıcılarına, Türkiye'deki kullanıcıların bilgilerini Türkiye'de barındırmakla yükümlü olacak.
BTK, gerekli gördüğü durumlarda, sosyal medya sayfalarının Türkiye'deki ofislerine polis/jandarma bile giderek denetim sağlayabilecek. Verileri Türkiye'de tutmayan şirketlere 1 milyon liradan 5 milyon liraya dek idari para cezası kesilecek.