Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, doğal havalandırma sistemine sahip olmayan ve hava ile teması olmayan alanların “hasta bine sendromu”na sebep olduğunu belirtti. İlhami Çelik “Biz hap
kapalı mekanlara gidip oralarda günlerimizi saatlerimizi geçiriyoruz. Bu son derece yanlış bir şey, en güzeli doğada olmak. Doğanın o temizliğini ve güzelliğini almak gerekiyor. Bence koronavirüsün en güzel yanı da bunu ortaya çıkartması” diye konuştu. Peki hasta bina sendromu nedir?
AA muhabirinin
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik ile yaptığı söyleşide, insanların
koronavirüs nedeniyle
temizliğine dikkat etmesi gerektiği konusu ele alındı. “Günlerce
banyo yapmayan, elini yıkamayan kişiler var” diyen Prof. Dr. Çelik, bu konuya da ölçülü olunması gerektiğini bildirdi. Ölçüyü kaçıran kişilerde, sürekli el yıkama isteği oluşacağına dikkat çeken Çelik, "Bu nedenle insanlar birçok şeye dokunmadan, tiksinme duygusuyla hareket edecekler. Bunlar zamanla obsesif kompulsif bozukluk yani takıntı hastalığına neden olacak." dedi.
Evde Kalanlar Bu Sendroma Dikkat Etmeli
Koronavirüs salgını ile mücadelede alınan tedbirler kapsamında
evlerinde kalan
vatandaşlarda “hasta bina sendromu” görülebileceğine dikkat çeken Çelik, konuya ilişkin açıklamasında şunları dile getirdi:
"Doğal havalandırmanın ne kadar önemli olduğunu ve kapalı alanlarda çok fazla kalmamamız gerektiğini anladık. Hasta bina sendromu var. Sürekli kapalı olan, doğal havalandırması olmayan ve hava girmeyen yerlerde hasta bina sendromu denen tablo ve onun özelliklerini görürsünüz. Burada gerek klimalarla gelen iklimlendirmenin yanlışlığı gerekse oradaki radyasyona maruz kalma bunlar insan sağlığı için son derece zararlı unsurlar."
Prof. Dr. İlhami Çelik, açık alandaki temiz havanın önemini vurgulayarak açıklamasına şu ifadelerle devam etti:
"Bundan sonra tüm insanlık için söylüyorum, belki bu tür kapalı mekanları yapmaktan çok uzak kalınması gerektiği düşüncesini oluşturmak gerekli. Bina sendromu da bu sayede ortadan kalkacak. Biz hep kapalı mekanlara gidip oralarda günlerimizi saatlerimizi geçiriyoruz. Bu son derece yanlış bir şey, en güzeli doğada olmak. Doğanın o temizliğini ve güzelliğini almak gerekiyor. Bence koronavirüsün en güzel yanı da bunu ortaya çıkartması."
Havalandırma Çok Önemli
İlhamı Çelik, hasta bina sendromu
hastalığında öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma, boğazda burunda tıkanıklık ve kuruluk, bazen ateş, hışıltılı solunum, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kırgınlık, konsantrasyon güçlüğü, bulantı, sinirlilik, ağrılar ve güçsüzlük gibi belirtilerin görülebileceğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan, her 100 binadan 10 ile 30’u arasındaki yapının iç hava kirliliği taşıdığına yönelik bilgiye vurgu yapan Çelik, hastalığın öncelikli nedeninin iç hava kirliliği olarak gösterildiğini, havalandırma yetersizliği, yapı malzemelerinden sızan maddeler, iç ortamlardaki kimyasalların hava kirliliğinin nedenleri arasında yer aldığını açıkladı.