Gelecekte hayatımıza girmesi beklenen teknolojilere yönelik yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçları sizler için derledik. İşte detaylar...
Her gün yeni bir teknolojik gelişmeyle tanışıyoruz. Gelecekte neler olacağı, ne gibi gelişmeleri olacağı hakkında çeşitli araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Biz de bu yazımızda öne çıkan araştırmalardan elde ettiğimiz ve gelecekte hayatımıza girmesi ihtimaller arasında yer alan 5 teknolojik gelişmeyi derledik. İşte hayatımızda girmesi muhtemel 5 teknoloji...
Yapay Solungaçlar
İnsanlar, kendisinde var olmayan pek çok özelliği ister. Bu özelliklerden birisi de su altında uzun bir süre boyunca kalmak. Hal böyle olunca balıklardan ilham alınarak solungaçlı yapılar üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bunlardan birisi de İsrail’de mucit Alon Bodner tarafından geliştirilen AFish prototipi oldu. Söz konusu prototip insanların, balıkların solungaçları gibi sudan oksijen üreterek su altında nefes almalarını mümkün kılacak.
Güneşten Koruyucu Haplar
Duyduğunuzda “Ne alaka?” diyebilirsiniz ancak güneşin pek çok zararlı özelliği bulunuyor. Bir araştırmaya göre güneş ışığına maruz kalan insanların derilerinde yanma ve sarkma olduğu görüldü. King’s Collage da gerçekleştirilen araştırma da ortaya çıkan hap ile güneş kremine gerek kalmayacak şekilde güneşin etkilerinden koruyan bir hap geliştirildi. Elbette bu hap şu an için test aşamasında fakat beş yıl içerisinde hayatımıza gireceği söyleniyor.
Holografik TV
Televizyonlar ilk çıktığında pek ilgi görmese de daha sonra hayatlarımızın bir parçası haline geldi. Bölge olunca televizyonlar her yıl farklı özelliklerle gelmeye başladı. Kısa bir dönem içerisinde LED’ler ve HD TV’lerin yerini holografik televizyonlar alacak gibi görünüyor. ABD’deki MIT araştırmacıları, saniyede 50 Gigapiksel ile gerçek dünya ile holografik görüntü oluşturan elektronik çipler arasında çalışıyorlar.
Kablosuz Elektrik
İnsanların en çok istediği gelişmelerden birisi de şüphesiz ki kablosuz elektrik olmuştur. Elektriği kablosuz olarak ileten pek çok ürün yapıldı. Fakat bunlar daha çok ürünlerin bataryalarını doldurmak için oldu. Bu ufak gelişmelerin ardından bütün olarak bir eve elektrik sağlayacak elektrik kümeleri konusunda çalışmalar başladı. Amerika’daki MIT üniversitesinden Marin Soljacic’in başlattığı bir araştırmaya göre özel elektromanyetik dalgaları kullanarak elektrik enerjisinin aktarılması sağlandı. Soljacic, sıradaki işin aynı frekansta titreşen nesneler arasında elektrik iletimini mümkün kılmak olduğunu açıkladı. Bu da düzgün bir şekilde yapılırsa kablosuz elektrikli evler de artık hayal olmaktan çıkacak.
Sürdürülebilir Reaktörler
Sürdürülebilir reaktörler, Japonya’da meydana gelen felaket gibi kötü sonuçların yaşanmasına neden olmayacaklar. Mesela şu an kullanılan füzyon reaktörlerinin çoğu sürdürülebilir değil. Enerji oldukça önemli bir faktör bu nedenle ABD, AB, Rusya, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Çin sürdürülebilir füzyon reaktörü için iş birliği yapıyorlar.