Hayvan Hakları Koruma Yasası TBMM’de Kabul Edildi
Hayvanseverlerin dört gözle beklediği uzun süredir gündemde yer alan Hayvan Hakları Kanun Teklifi, kurul tarafından kabul edildi.
Yapılan düzenlemelerin en büyük amacı hayvanları bir mal olmaktan çıkarıp canlı sınıfına dahil etmekti. Meclis Başkanvekili Haydar Akar Başkanlığında toplanan kurul, kanun teklifini görüşerek kabul etti.
Kabul edilen Hayvan Hakları Kanun Teklifinde, Hayvanları Koruma Kanunu'nun tanımları düzenleyen maddesinde değişiklik yapılarak "süs" ibaresi çıkarılıyor. TCK 151’de hayvanlarla ilgili husus ‘mala zarar verme’ noktasından çıkarılıp, ‘cana zarar verme’ noktasına getirilerek, suç kapsamına giriyor. Hayvanlar artık mal yerine canlı sınıfında yer alacağı için sahiplerinin icra durumlarında el konulan eşyalardan olmayacak.
Evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak.
Hayvanlarla cinsel saldırıda bulunan kişilere de hapis cezaları 6 aydan 3 yıla kadar uygulanabilecek.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanunla; hayvanların daha iyi korunmasını sağlamak, hayvanlara karşı yapılan korkunç saldırılarla daha etkin mücadele etmek ve caydırıcılığı sağlamak amacıyla idari para cezaları artırılıyor.
Yasa Kabul Edildi mi?
Hayvan Hakları Kanun Teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kanunu imzalayacak. Ardından ise Hayvanları Koruma Kanunu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceği ifadesi yer aldı.
Hayvan Hakları Kanunu Maddeleri
- Nesli yok olma tehlikesinde olan hayvanları öldürmenin cezası 1-5 yıl ve 5-10 yıl arası hapis
- Ev hayvanı veya evcil bir hayvanı kasten öldürmenin cezası 6 aydan 4 yıla kadar hapis
- Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası
- Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce davranışlarda bulunanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası
- Evcil hayvanını sokağa atanlara 2 bin lira para cezası