İBB'den Olası Deprem Senaryosu: Yüz Binlerce Bina Hasar Görecek
Düzce ve Gölcük depremlerinden yola çıkarak olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını sürdüren İBB; olası bir depremde yaşanacak bina hasarları, can kaybı ve yaralanmalara ilişkin yeni bir kitapçık hazırladı. Güncel bilimsel analiz yöntemleri, mevcut üst yapı ve alt yapı envanter bilgileri kullanılarak hazırlanan kitapçık İBB ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle oluşturuldu.
Projenin çıktılarını özelleştiren Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, İstanbul'un 39 ilçesine yönelik 'İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları' hazırladı. Hazırlanan kitapçıkta olası bir depremde ilçe ve mahallenin uğrayabileceği tahmin edilen tüm hasarlar raporlandı.
Her İlçeye Ayrı Rapor
Yapılan çalışma çerçevesinde İstanbul'un her ilçesi için sorunlar tespit edilerek raporlandı. İstanbul genelinde olabilecek yıkıcı bir depremin ilçelerde neden olabileceği hasarlar ve kayıpların boyutu ortaya koyularak afet yönetimi, kentsel planlama, depreme karşı yapısal iyileştirme ve kentsel dönüşüm gibi uygulama ve planlama çalışmalarına yol gösterici bir altlık oluşturuldu.
39 ilçeye yönelik hazırlanan kitapçıklar oluşturulan
web sitesi üzerinden kamuoyunun bilgisine aktarılırken; bina, altyapı ve nüfus bilgileri; üretilen analizler ve senaryo depremler neticesinde hesaplanan kuvvetli yer hareketi parametreleri baz alınarak hesaplanan olası hasarlı bina sayısı, olası can kaybı ve yaralı sayısı ile bunların mekânsal dağılımları; doğal gaz, içme suyu ve atık su şebekelerinde oluşması muhtemel hasarlar ve geçici barınma ihtiyacına yer verildi.
Yüz Binlerce Bina Hasar Görecek
Hazırlanan kitapçıkta olası bir İstanbul depreminde ortaya çıkacak tabloda yüz binlerce binanın hasar göreceği tespit edildi. Buna göre;
Arnavutköy'de 2 bin, Ataşehir'de 3 bin, Bağcılar'da 10 bin, Bakırköy'de 6 bin, Beyoğlu'nda 4 bin 200, Büyükçekmece'de 9 bin, Çatalca'da 2 bin, Esenler'de 5 bin, Fatih'te 15 bin, Kâğıthane'de 2 bin, Kartal'da 4 bin, Küçükçekmece'de 13 bin, Sancaktepe'de 3 bin, Silivri'de 9 bin, Sultanbeyli'de 45 bin, Tuzla'da 7 bin, Üsküdar'da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor.
Olası deprem senaryosunda ise;
Avcılar'da 35 bin, Başakşehir'de 13 bin 500, Beylikdüzü'nde 27 bin, Çekmeköy'de 4 bin, Esenyurt'ta 67 bin 410, Gaziosmanpaşa'da 14 bin, Kadıköy'de 17 bin, Maltepe'de 20 bin, Pendik'te 28 bin, Ümraniye'de 16 bin, Sarıyer'de 6 bin 600, Sultangazi'de 10 bin, Şile'de 900, Zeytinburnu'nda 31 bin hane için, geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkması tespit edildi.
Kamuoyuna sunulan “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” raporuna
"buradan" ulaşabilirsiniz.