İkinci Dalga Gelirse 80 Milyon Kişi İşsiz Kalabilir
Ekonomi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan raporda, üye 37 ülkede koronavirüs salgınında ikinci dalganın gelmesi 80 milyon kişiyi
işsiz bırakabilir bulgusuna erişildi.
1961 yılında kurulan ve merkezi Paris'te olan OECD hazırladığı son raporda; koronavirüsün yarattığı ekonomik krizin 2008 finansal krizinden 10 kat daha kötü olduğu, ikinci dalganın gelmesi halinde bu üye ülkelerde işsizlik oranının yüzde 12'ye çıkabileceğini bildirildi.
37 üyedeki toplam işsizlik oranının Nisan ayında 10 yılın zirvesine çıkarak yüzde 8,5 olduğunu, mayıs ayında ise bu oranının 8,4'e indiğini duyuran Kurum, 2020'nin sonlarında bu oranın yüzde 10'a ulaşmasını beklediklerini belirtti.
2019 yılı raporlarında işsizlik oranı yüzde 5.3 olarak kaydedilirken, ikinci dalganın gelmesi halinde bu oranın yüzde 12'ye kadar çıkacağı bekleniyor.
Business İnsider gazetesinde yer alan habere göre; OECD'ye üye ülkelerin nüfusunun yaklaşık 666 milyon olduğu, bunun da işsiz kalacakların sayısının 80 milyonu bulması anlamına geldiği vurgulandı. Öte yandan OECD tarafından hazırlanan raporda istihdam piyasasının 2021'den önce toparlanmasının beklenmediği belirtildi.
Yine rapor kapsamında işsizlikten en fazla etkilenenlerin kadınlar ve gençler olduğu açıklandı. Bu krizin Büyük Buhran'dan beri görülen en büyük istihdam krizi olduğu; sosyal bir krize dönüşmemesi için ülkelerin güçlü sosyoekonomik politikalar geliştirmesi gerektiği aktarıldı.
OECD'ye Üye 37 Ülke:
Türkiye, ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Kore Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, İzlanda, Kanada, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Şili, Yeni Zelanda, Yunanistan