Yayınlanma: 9 Kasım 2021 16:05
Güncellenme: 22 Kasım 2024 00:45
Dünyanın en kurak çölü olarak bilinen Atacama’da tekstil sektörünün neden olduğu kirlilikten giderek daha fazla zarar gördüğü ortaya çıktı.
Son yıllarda çocuk işçiler ve giyim endüstrisinde ödenen düşük ücretler ile gündeme gelen giyim sektörünün çevreye verdiği zararı gözler önüne seren görüntülerde, en az 39 bin ton tekstil ürünü olduğu bildirildi.
Güney Amerika ülkesi olan Şili, uzun yıllardır Avrupa, Asya veya Amerika Birleşik Devletleri'nde satılamayan tekstil ürünlerinin merkezi olurken geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Alto Hospicio serbest bölgesindeki Iquique limanına her yıl yaklaşık 59 bin ton giysinin geldiği belirtildi.
Limanın ithalat alanında eski bir çalışan olan Alex Carreno konuya yönelik yaptığı açıklamada, “Bu giysiler dünyanın her yerinden geliyor” derken, “Santiago'ya satılmayan veya başka ülkelere gönderilmeyen şeyler serbest bölgede kalıyor” diye konuştu.
Atılan giysilerden yalıtım panelleri üretimi gerçekleştiren şirketin sahibi Franklin Zepeda ise "Sorun, giysilerin biyolojik olarak parçalanamaması, kimyasal ürünler içermesi ve bu nedenle belediye çöplüklerine kabul edilmemesi" dedi.
Öte yandan BM’nin 2019 yılında yayımladığı raporda, küresel giyim üretiminin 2000 ila 2014 yılı arasında ikiye katlandığı belirtilirken, tekstil sektörünün küresel su israfının yüzde 20’sinden sorumlu olduğu aktarıldı.