İmamoğlu’nun 6 Bin Yeni Taksi Projesi Reddedildi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul Teknik üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlanan rapora istinaden öne sürdüğü 6 bin yeni taksi teklifi bugün yeniden görüşüldü.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi olarak bilinen ve şehir içi ulaşım politikalarını karara bağlayan kurum UKOME’nin konuya ilişkin toplantısı Zeytinburnu Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde
İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında gerçekleştirildi. İTÜ’nün hazırladığı rapora göre İstanbul için 40 bin taksiye ihtiyaç duyulduğu hatırlatmasında bulunan İBB temsilcileri 17 bin 395 taksinin yeterli olmadığını dile getirerek ilk etapta 6 bin taksinin daha faaliyete geçmesi teklifinde bulundu. Ayrıca taksi plakalarının kamu tarafından işletilmesi meselesi de masaya yatırılan konular arasında yer aldı.
Büyükşehir Belediyesi üye sayısının 11, kamu kurumları üye sayısının 14 olduğu UKOME’de konu hakkında anlaşmaya varılamadı.
Hükümeti temsil eden üyeler söz konusu araştırmanın İTÜ tarafından değil, belediye tarafından hazırlandığını savunarak konu hakkında çalıştay yapılması önerisinde bulundu.
İddialara yanıt veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, 2016 yılında yine İBB tarafından bir araştırma yapıldığını ve bu araştırma sonucunda da 6 bin yeni taksiye ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. UKOME'nin sadece yeni taksi sayısını belirleyeceğini sistemin nasıl işleyeceğine İBB Meclisi ya da encümende karar verileceğini söyleyen Demir sözlerine “Taksi plakaları kamunun elinde kalacak. Özel kişilere satılmayacak, rant sağlanmasının önüne geçilecek. Amaç kamunun işlettiği bir taksi sistemi ortaya koyarak kaliteyi yükseltmek” ifadeleri ile devam etti.
“Taksi sayısının arttırılması esnafın hakkının gasp edilmesi anlamına geliyor.”
Taksi esnaf temsilcileri de karara karşı çıktı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanvekili Veli Yurt salgın nedeniyle taksiciler zor durumda olduğunu dile getirdi ve oda başkanının hastanede Koronavirüs (Covid-19) tedavisi gördüğünü söyledi. Veli Kurt ayrıca; “İBB bizi yönetebilir ama mevcut koşullarımız iyileştirilmeden taksi sayısının arttırılması esnafın hakkının gasp edilmesi anlamına geliyor. Pandemi nedeniyle ekonomik olarak zor günler geçiriyoruz” şeklinde konuştu.
Mobil Uygulamaya Geçilmesi Lazım
Esnaf temsilcileri, 17 bin 395 taksinin tamamından faydalanamadığını, müşteriler ile taksicilerin buluşturulması için mobil uygulamaya geçilmesi gerektiğini savundu. Uygulamanın ardından yeniden bir değerlendirme yapılarak ihtiyaç duyulan taksi sayısının bu şekilde belirlenmesi gerektiği ifade edildi.
Minibüsçüler Odası temsilcileri ise salgın nedeniyle 6 bin minibüsten yalnızca 3 binin faal olduğunu dile getirdi ve kalan 3 bin minibüs plakasının taksi plakasına çevrilmesini talep etti.
Anlaşmazlıklar nedeniyle karara bağlanamayan teklif yeniden alt komisyona devredildi.
Toplantının canlı yayınlanması ise tartışma yaratan bir başka konu oldu.
Toplantının İBB tarafından canlı yayınlanmasına UKOME'de çoğunlukta olan hükümetin temsilcileri Devlet Memurları Kanuna'na aykırı olduğu gerekçesi ile karşı çıktı ve konunun oylanmasını talep etti.
Toplantıya başkanlık yapan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ise toplantıların sekretaryasının İBB tarafından yapıldığını vurgulayarak, şeffaf yönetim ve vatandaşların haber alma özgürlüğüne ilişkin yasal düzenlemeleri hatırlattı. Çağlar, konunun tartışmaya kapalı olduğunu dile getirdi.