Yayınlanma: 2 Şubat 2023 17:04
Güncellenme: 19 Kasım 2024 12:23
İltihaplanma adıyla da bilinen inflamasyon, herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir. Vücuttaki birçok iyileşme sürecinin temelinde inflamasyon oluşması bulunur. Bazı bireylerde oluşan inflamasyonun nedeni bağışıklık sistemi hücrelerinin vücudun diğer sağlıklı hücre ve dokularına karşı antikor üretmesi sonucu oluşan otoimmün hastalıklar olabilir. Bazı artrit (eklem iltihabı) ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi rahatsızlıkların oluşumunda otoimmün sisteminde ortaya çıkan sorunlar bulunur.
İnflamasyon akut ve kronik olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. Akut inflamasyon genellikle kısa sürede meydana gelen ciddi bir inflamasyon durumudur. Akut iltihaplanmalarda süre 2 haftanın altındadır ve belirtiler oldukça hızlı şekilde gelişir. Yeni başlangıçlı hastalık ve yaralanmalarda oluşan inflamasyon akut inflamasyondur.
Kronik inflamasyon ise genellikle 6 haftadan daha uzun süreli, yavaş gelişen ancak ciddi seyirli bir iltihaplanma halidir. Herhangi bir yaralanma ile ilişkili olmayabilen bu durum altındaki neden tedavi olsa bile devam etme eğilimindedir. Uzun süreli stres durumları ve otoimmün hastalıklar kronik inflamasyon nedenleri arasında yer alır.
Kronikleşen inflamasyon halinde ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:
Kronik inflamasyon; Kalp hastalığı, alzheimer, bunama, şeker, obezite, kanser, depresyon, otoimmün hastalıklar gibi birçok kronik hastalıkla ilişkili.
— Prof Dr Güner Sönmez (@DrGunerSonmez) October 12, 2022
Kr inflamasyonu nasıl önleriz;
1.İşlenmiş et, şeker, rafine karbonhidratlar, kızartmalar, gazlı içecekleri tüketme veya azalt.