İngiltere, AB’ye Aşı Göndermemekte Kararlı
İngiltere Başbakanlık Ofisi Sözcülüğünden ihracat yasağıyla ilgili olarak, “Avrupa Birliğinin (AB) kendi meselesi” açıklaması yapıldı.
İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara Sözcüsü tarafından açıklamada, ihracat yasağıyla ilgili olarak, “Avrupa Birliğinin (AB) kendi meselesi” ifadelerine yer verildi.
İngiltere başbakanı
Boris Johnson'ın aşı tedariğine güveninin tam olduğu ve virüsün en çok etkilediği kişileri Şubat ayı ortasına kadar vatandaşlarını aşılamakta kararlı olduğu belirtildi.
İngiltere'nin AB'ye doz gönderme konusundaki tutumun değişip değişmediğiyle ilgili sorulan soruya ilişkin olarak da Sözcü, "Halkın mümkün olduğunca çok insanı aşılamaya devam etmemizi isteyeceğini düşünüyorum ve de bunu yapacağız" şeklinde konuştu.
Öte yandan İngiltere'nin 7 ayrı aşı geliştiricisiyle anlaşması olduğu, önümüzdeki haftalarda ve aylarda verilecek onaylarla birlikte doz sayısının artmaya devam etmesinin planlandığı vurgulandı.
AB-Astrazeneca İhtilafı
AstraZeneca ile
Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği koronavirüs (Kovid-19) aşısının bu hafta beklenen AB onayı sonrasında AB ülkelerine dağıtımının başlaması bekleniyordu.
Ancak AstraZeneca'nın hafta başında AB'ye yılın ilk çeyreği için tedariki yüzde 60 eksik yapacağı açıklandı.
AB tarafı ise kesintinin daha fazla olacağını belirtiyor. AB'nin 100 milyon doz beklerken bunun dörtte birini alabileceği ifade ediliyor.
AB, İngiliz-İsveç şirketi AstraZeneca'nın eksik teslimatına tepki göstererek yükümlülüklerine uymasını istiyor.
Şirket ise tedarik konusunda sözleşmede en üst seviyede çaba gösterilmesi yönünde bir madde bulunduğunu ve tedarik için en üst çabayı gösterdiğini savunuyor.
AstraZeneca'nın AB içindeki fabrikalarda üretimin az olması nedeniyle birlik ülkelerine beklenenden az aşı dozu göndereceği haberleri üzerine AB yetkilileri, İngiltere'de bulunan ve üretimin fazla olduğu AstraZeneca fabrikalarından aşı gönderilmesini talep ediyor.
AstraZeneca gibi ilaç firmalarına karşı yasal yollara başvurma seçeneğini gündeme getiren AB, koronavirüs (Kovid-19) aşısı için ön alım anlaşması imzaladığı firmaların AB ülkelerindeki tesislerinde üretilen aşıların diğer ülkelere satışına da sınırlama getirmeyi planlıyor.