IP Adresi Nedir? IP Çeşitleri Nelerdir?
IP Adresi Nedir? IP Çeşitleri Nelerdir?
IP Adresi Nedir?
İnternet ortamına (network erişimine sahip) , bağlı olduğu internet servis sağlayıcısı (ISS) tarafından tanımlanmış olan cihazlar kimlik kodu veya bir ada sahiptir. Bu kimlik kodu veya ada kısaca IP (internet protokol) denir.
Bu
kod her bir cihaz için 0-255 Aralığındaki numaralar ile oluşan 4 haneli rakamlardan meydana gelen bir yapı olduğu bilinmektedir.
Örnek olarak ip adresini tarayıcının URL kısmına direk yazıldığında sunucunun statik adresine erişmiş olunur. Bir cihaza tanımlanmış bir statik IP, farklı bir ikinci cihaz üzerinde aynı IP adresi ile çalışamaz. İşlemi yapmaya kalkıştığınızda görülecek hata, ip çakışması yaşandı hatası olacaktır.
IP adresleri temelde ikiye ayrılır. Bir tanesi
Statik IP diğer ise
Dinamik IP olarak adlandırılmaktadır.
Statik IP Nedir?
Adından da anlaşıldığı gibi
sabit, değişken olmayan ve durağan demektir. Sunucuya RDP erişimi yapmak, (güvenlik kamera sistemine dışarıdan erişmek), FTP sunucusu oluşturarak dosyaları barındırmak için hangi ağda ya da hangi cihazda olunursa olsun bilgisayara veya sunucunuya tanımlanmış olan statik IP ile her zaman istenilen cihaza belirli güvenlik adımlarından sonra ulaştıracağıdır.
Elde etmek için internet servis sağlayıcısı üzerinden talep de bulunulması gerekmektedir. Tabi ki statik ip edinmenin ekstra bir ihtiyaç olduğunu ve ücretli olabileceğini de ilave etmek de yarar vardır.
Dinamik IP Nedir?
Dinamik IP, Statik IP adreslerinin aksine değişkenlik gösteren, çok kullanım alanına sahip, genel olarak evlerde ve günlük işlerde kullanılan IP adresleridir.
Güvenlik açısından riski daha az, maddi anlamda daha ucuz olan dinamik ip, internet servis sağlayıcılarının kullanıcılara öncelikli olarak verdiği hizmette yer almaktadır.
Lokal IP Nedir?
Lokal IP aslında çoğu zaman denk gelinen 127.0.0.x ve 192.168.x.x ip adresleri ile anılmaktadır. Statik IP gibi işlev görmektedir. İnternete açık olmayıp, kendi içimizde kurduğumuz yapıdan yanıt alacak şekilde kullanılan IP adresidir.
Kullanım alanının başında evlerde bulunan modemlerin ara yüzüne erişmek, kodlaması yapılmış uygulamaları test edilebilen ve internet ortamında nasıl çalışacağını görmek için kullanılan IP 'lerdir.
IP Kaynakları Tükeniyor!
IP adresi, 4 oktet ’den oluşan her bir okteti 8 bit olan sayılardan müteşekkildir. Günümüzde beş milyara yakın kullanım olması nedeni ile kaynaklar neredeyse tükenmiş durumdadır.
Bu yüzden yakın zaman içerisinde ipv6 teknolojisi kullanımına geçilecek olup bu sürümün altyapı hazırlığı yapılmaktadır.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) İçin IP Adresi
Her IP adresinin bir sınıfı (class) bulunmaktadır.
- A Class bir IP 0-127 arasında bir değere sahip
- B Class IP ise 128-191 IP numarası aralığında
- C Class IP ise 192-223 IP aralığında
- D Class IP ise 224-239 IP adresi aralığındadır.
- E Class IP ise 240-255 IP adresi aralığında olmaktadır.
Kullanıcılar ve web site tasarımcıları, web sitelerinin SEO değerlerini yükseltmek için C Class IP tercih ettikleri gibi, B Class IP adresleri ise çoğunlukla hastane ve okul ağlarında tercih edilmektedir.
IP Adresi Windows Bilgisayarda Nasıl Görülebilir?
Google arama motoruna IP adresim nedir? diye sorgulama yapıldığında çıkan linkler üzerinden giriş yaparak cihazın IP adresi görülebilir.
Ayrıca Windows işletim sisteminde ‘’Ağ ve Paylaşım Merkezini Aç‘’ ibaresine tıklayarak bilgisayardan CTRL+R kombinasyonu ile CMD yazarak konsol ekranında detaylardan bulunulabilir.
IP Adresiyle İlgili Teknik Terimler
- IANA: Internet Assigned Numbers Authority
İnternet için bilgisayarlara IP adresi tanımlamakla sorumlu kuruluş.
- Nat: Network Address Translation
TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.
- IpV4: Internet Protokol Versiyon 4
İnternet protokolü gelişiminde dördüncü gözden geçirilmiş ve geniş bir alana yayılan ilk sürümüdür.
- IpV6: Internet Protocol Version 6
IETF tarafından geliştirilmiş olan yeni sürüm.
- DHCP: Dynamic Host Configuration Protocol
Basit olarak sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri atamak için kullanılan servistir.
Bununla da ilgilenebilirsiniz: