IPCC'nin Yayımladığı İklim Raporu Sonrası Risk Altındaki Ülkeler
Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yayımladığı raporda, risk altında olan ülkeler belirlendi. Meydana gelen orman yangınları, seller sonrası araştırmaları güçlendiren IPCC, ülkelerin hangi afetler ile karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen
“Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)” kapsamında açıklanan raporda, Atmosferin, okyanusların ve toprağın ısınmasında insan etkisinin tartışmasız olduğu vurgulandı. İnsanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiği ifadesi yer aldı.
70’li yıllardan bu yana küresel yeryüzü sıcaklıklarının 2 bin yıldaki son 50 yıllık dönemlere kıyasla daha hızlı arttığı açıklandı.
Uzmanlar tarafından IPCC raporunda yayımlanan risk altındaki ülkeler ve nedenleri:
Aşırı Sıcakların Birleşik Arap Emirliklerinde Zirve Yapacağı Bildirildi
Nefes aldırmayan sıcaklarıyla bilinen Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaz mevsiminde, yağış olmadan sıcaklıkların 50 dereceyi bulduğu ifade ediliyor.
Ülkenin mevcut sıcaklıklarının, 2070 yılına kadar rekor seviyeye ulalacağı ifade edildi.
Maldivler Sular Altında Kalabilir
Maldivler’deki bir çok adanın yükselen sular yüzünden, 2050 yılına kadar sular altında kalması bekleniyor. Yükselen suların özellikle Haiti, Fiji ve Filipinler gibi yerleri vurmasının olası olduğu açıklandı.
Eski Maldivler başkanı Mohamed Nasheed, IPCC'nin son raporunun ardından verdiği demeçte, "Başka birinin saldığı karbonu hayatlarımızla ödüyoruz" yorumunda bulundu.
Japonya, Şiddetli Yağışların Etkisiyle Sel, Toprak Kayması ve Tayfun Riski Altında
Japonyada, 2018 yılından bu güne kadar ülkede, bin 282 kişinin tayfunlar, sıcak hava dalgaları toprak kaymaları ve sellerden yaşamını yitirdi.
Tarımsal Kuraklık Sudan’ı Vuracak
Afetler konusunda uzman olan Michelle Yonetani, "Kuraklık, kuzey bölgesindeki savana kuşağını etkileyen çölleşmeyi şiddetlendiriyor. Bu nedenle bu genişleyen çöller tüm köyleri yerinden ediyor" açıklamasında bulundu.
Sudan nüfusunun yüzde 80'inden fazlası, büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa bağlı olan kırsal alanlarda yaşam mücadelesi vermekte. Gelecek süreçte yaşanacak kuraklığa karşı tedbir alınmaz ise, kuraklık bir çok aileyi işinden ve aşından edeceği ifade ediliyor..