İşe Alınma Şansınızı Düşürebilecek 28 Yaygın Özgeçmiş (CV) Hatası
İhtiyaçları olan pozisyon başına ortalama 75
özgeçmiş alan iş alım yetkililerinin bunların tamamını incelemek için ayıracakları zaman ve kaynakları yoktur bu nedenle özgeçmişinizle ilgili kararı yaklaşık olarak 6 saniye içerisinde alırlar.
Bu ilk testi geçmek istiyorsanız, bazı sağlam niteliklere ve bu nitelikleri vurgulamak için mükemmel bir özgeçmişe sahip olmanız gerekir.
Bu testi geçmenize engel olarak 27 yaygın özgeçmiş hatasını sizler için derledik.
1.Hedef
Başvuru yaptıysanız, işi istediğiniz zaten açıktır. Bariz olanı belirterek, işe alımı gerçekleştirecek olan kişinin vaktini almış olursunuz.
İstisnai durum: Endüstrileri tamamen değiştirmek gibi benzersiz bir durumdaysanız, kısa bir özet eklemek yararlı olabilir.
2.Alakasız iş deneyimleri
[caption id="attachment_28021" align="alignnone" width="2048"]
portrait of a funny clown holding a lollipop[/caption]
Evet, lisede çalıştığınız restoranda "milkshake yapma kralı" olabilirsiniz ancak bu unvanı kullanmayı planlamıyorsanız, bu dikkat dağıtıcı durumdan kurtulmanızın zamanı geldi.
Kariyer danışmanlığı şirketi Résumé Strategists'in kurucusu Alyssa Gelbard'ın da belirttiği gibi;
Geçmiş iş deneyimi, gerçekten ilgili veya uygulanabilir başka bir boyut, derinlik, yetenek veya beceri göstergesi olabilir ancak bu deneyim, yalnızca başvurduğunuz pozisyona evrilebilecek ek beceriler sergiliyorsa ekleyin.
3.Kişisel bilgiler
Medeni durumunuzu, dini tercihinizi veya Sosyal Güvenlik numaranızı (TC Numarasını) eklemeyin.
Bu bilgileri istemek geçmişte standart bir prosedür olabilir, ancak bu bilgileri işvereninizin sizden istemesi artık yasa dışıdır, bu yüzden bu bilgileri dahil etmeye gerek yoktur.
4. Hobileriniz
Verdiğiniz bilgiler başvurduğunuz işle ilgili değilse, bu sadece boşluk doldurmaktan ibarettir ve özgeçmişinizi değerlendiren kişi için yalnızca vakit kaybından ibarettir.
5.Tam adresiniz
[caption id="attachment_28026" align="alignnone" width="2048"]
Illustration of map pin icon[/caption]
Tam adres, TopResume kariyer danışmanı uzmanı Amanda Augustine’in özgeçmişten çıkarmaya çalıştığı ilk şeydir. Augustine, Business Insider'a verdiği demeçte konuya değinmiş ve “Artık kimsenin özgeçmişinde tam sokak adresine sahip olması gerekmiyor ve dürüst olmak gerekirse bu bir güvenlik endişesini de doğuruyor.” İfadelerini kullanmıştı.
6. Açık yalanlar
CareerBuilder tarafından yapılan araştırmada 2 bin işe alım yetkilisinden unutulmaz özgeçmiş hatalarının derlenmesi istendi ve bu derlemede en popüler olanları yalanlar oluşturdu.
Adaylardan bazıları; ayrıldığı şirketin CEO’su olduğunu, Nobel ödülü aldığını hatta var olmayan bir bölümden mezun olduğunu iddia etti.
“Sunabileceklerinize Konsantre Olun”
CareerBuilder'in eski insan kaynakları sorumlusu Rosemary Haefner, bu yalanların "iş ilanında belirtilen yeterliliklerin Yüzde 100'ünün eksikliğini telafi etmek için yanlış yönlendirilmiş girişimler" olabileceğini söyledi. Haefner, adayların sunamayacakları becerilere değil, sunabileceklerine konsantre olmaları gerektiğini dile getirdi.
Yapılan araştırma, işe alım yetkililerinin sanılandan çok daha bağışlayıcı olduğunu ancak işverenler için durumun aynı şekilde olmadığını ortaya koydu. İşverenlerin Yüzde 42’si, yalnızca iş için gerekli beş temel yeterlilikten üçünü karşılayabilen bir adayların değerlendirmeye alınabileceğini söyledi.
7.Yaşınızı veren ayrıntılar
“Yaşınız nedeniyle başvurduğunuz pozisyon için ayrımcılığa maruz kalmak istemiyorsanız, mezuniyet tarihinizi kaldırma zamanıdır.”
‘Yeni Özgeçmiş, Yeni Kariyer’ kitabı yazarı Catherine Jewell.
8.Çok fazla metin
Kariyer tavsiye sitesi Work It Daily'nin kurucusu ve “Tatmin Edici Bir Kariyere Akıllı Yaklaşım” kitabının yazarı JT O'Donnell, her şeyin tek sayfaya sığması için 1,27 kenar boşluğu ve 9 punto kullanımını destansı bir başarısızlık olarak tanımlıyor ve en az 2 cm kenar boşlukları ile 12 punto tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.
Bizim tavsiyemiz ise tüm bunlara ek olarak satır aralığını 1,15 olarak belirlemeniz. Böylelikle metninizin okunurluğu kolaylaşacaktır.
9. Çok fazla işaretlemek
[caption id="attachment_28033" align="alignnone" width="2048"]
Manager prioritizing tasks in to do list. Man taking notes, planning his work, underlining important points. Vector illustration for agenda, checklist, management, efficiency concept[/caption]
İşaretlemeyi yalnızca en önemli bilgilere dikkat çekmek amacıyla kullanmalısınız.
“Eğer her şeyi işaretlersen , her şey önemlidir; yani hiçbir şey göze çarpmaz”
Amanda Augustine
10. Birden fazla telefon numarası
“Potansiyel işverenlerin sizinle beş farklı yerde iletişim kurmaya çalışmasını istemezsiniz”
Augustine, özgeçmişinize yalnızca bir telefon numarası eklemenizi önerdi. Ekleyeceğiniz bu numara, gerçekten sizin cep telefonunuz olmalıdır, böylece gelen telefon çağrıları, sesli postanın ne zaman geldiği ve sesin neye benzediğini kontrol edebilirsiniz.
11. Tutarsız biçimlendirme
Augustine göre özgeçmişinizin biçimi de içeriği kadar önemlidir. En iyi format ise sorumlu kişinin; özgeçmişinizi, temel niteliklerinizi ve kariyer hedeflerinizi taramasını kolaylaştıracak formattır. Örneğin tarih için gün ay yıl sırasını tercih ediyorsanız özgeçmişinizin tamamında aynı şekilde devam edin.
12. Profesyonel olmayan bir e-posta adresi
Hala, antalyalı
[email protected] veya
[email protected] gibi eski bir e-posta adresi kullanıyorsanız, yeni bir e-posta alma zamanı.
Özgeçmişinizde yer alan e-posta adresiniz isim ve soyadı içeren profesyonel bir adres olmalıdır.
13. Üstbilgiler, altbilgiler, tablolar, resimler veya grafikler
Bu düğün süslemelerine gerçekten gerek var mı?
Augustine Business Insider'a verdiği demeçte; biçimlendirilmiş bir üstbilgi ve altbilginin profesyonel görünebileceğini, bazı harika tablo, resim veya grafiklerin güvenilirliğinizi artırabileceğini ancak bunun riskli bir durum olduğunu dile getirdi.
Çünkü bu tablo ve grafikler şirketlerin kullandıkları başvuru izleme sistemlerinin durumu anlamasını zorlaştırabiliyor ve özgeçmişiniz değerlendirilmeden reddedilebiliyor.
14. Şirkete özel jargon
"Şirketlerin, o kuruma göre özelleştirilmiş yazılımları ve işlemler için kendi içinde koydukları adlar bulunmaktadır. Şirket dışındaki kişilerin bu terimleri bilmeme ihtimalini unutmayın ve özgeçmişinizi buna göre düzenleyin.
15. Hedeflenen konumla ilgili olmayan sosyal medya adresleri
“Kişisel sosyal medya adreslerinin değerli olduğunu düşünen adaylar kendilerini gereksiz bir riske sokuyorlar. Pinterest sayfanızın veya Instagram hesabınızın birinci sınıf gayrimenkul işi ile hiçbir alakası yok. LinkedIn sayfanız veya profesyonel olarak doğrudan edinmeye çalıştığınız konumla alakalı diğer adresleri listelemeniz gerekiyor."
Kariyer danışmanlığı şirketi Résumé Strategists'in kurucusu Alyssa Gelbard
16. 15 yıldan fazla deneyim
2005 yılından önceki işleri dahil etmeye başladığınızda, sizi işe almayı düşünen yöneticinin ilgisini kaybetmeye başlarsınız.
Augustine, işle alakalı deneyiminizin son 15 yıl içinde olması gerektiğini dile getiriyor ve işe alım sorumlusunun yalnızca bu zaman dilimiyle ilgilendiğini söylüyor. Aynı kurala göre 15 yıldan eski sertifikalar da özgeçmişe dahil edilmemeli.
17. Maaş bilgileri
Amy Hoover: “Özgeçmişte istediğiniz maaşı ele almamalısınız, bu belge (özgeçmiş) mesleki deneyim ve becerilerinizi sergilemeye yöneliktir. Maaş daha sonra yani yüz yüze görüşme sürecinde gelir"
18. Eski fontlar
"Eski moda Times New Roman ve serifli yazı tiplerini kullanmayın. Arial gibi standart sans-serif yazı tiplerini tercih edin” diyor Amy Hoover. Ayrıca, yazı tipi boyutunun da farkında olun. Amacınız güzel, şık aynı zamanda okunabilir bir font tercih etmek.
''İnsanlar süslü bir yazı tipi ile özgeçmişlerini daha klas hale getirmeye çalışıyorlar, ancak çalışmalar gösteriyor ki daha zor okunuyor ve işveren sizin hakkınızda alması gereken bilgiden daha az bilgiye sahibi oluyor. "
JT O'Donnell.
19. Rahatsız edici klişe kelimeler
Çevrimiçi özgeçmiş hizmeti sunan Resume.io, en itici kelimeler için ABD'deki 1.602 işe alımdan sorumlu yöneticiye danıştı ve çıkan sonuca göre işe alım yetkililerin görmekten rahatsız oldukları kelimeler şu şekilde oldu: Kararlı, becerikli, mükemmel. En rahatsız edici kelimenin ise ‘kanıtlanmış’ olduğu dile getirildi. Yetkililer için bu kelime, kişinin her şeyi gördüğüne ve yaptığına inandığını gösteriyor.
20. Şirketinizden veya pozisyonunuzdan ayrılma nedenleriniz
Adaylar genellikle "Özgeçmişimdeki pozisyonumu neden bıraktığımı açıklarsam, belki şansım artar." diye düşünmektedir. Ancak neden ayrıldığınızı listelemek özgeçmişinizle alakasızdır. Bir şirketten diğerine geçişinizin nedenlerini anlatmak için doğru zaman özgeçmişiniz değil yüz yüze görüşmedir.
21. Not ortalamanız
Okulla işiniz bitince notlarınız aslında o kadar da önem teşkil etmez.
Üniversiteden yeni mezun olmadıysanız veya not ortalamanız 3,8’in altındaysa bunu belirtmek zorunda değilsiniz.
22. Görüşleriniz değil, gerçekler
O'Donnell diyor ki '' Kendinizi tanımlamak için kişisel bakış açınızı kullanmayınız veya kendinizi bu şekilde pazarlamaya çalışmayın. Ben mükemmel bir iletişimciyim veya son derece organize ve motiveyim demek , kendi fikrinizdir. İşverenler sadece gerçekleri istiyorlar. Sizinle tanıştıktan sonra organize veya motive olup olmadığınıza onlar karar verecektir.”
23. Kısa süreli İş
'' Özgeçmişinize kısa süreli işleri dahil etmek size faydadan çok zarar verir”
Sadece kısa bir süre için bir pozisyonda kaldıysanız özgeçmişinize bu işi eklemekten kaçınınız. 'Özellikle bıraktığınız veya sevmediğiniz işleri de özgeçmişinize dahil etmeyiniz.
24. Başarıların genel açıklamaları
Sadece X, Y veya Z'yi başardığınızı söylemeyin, gerçekleri ölçerek gösterin.
Örneğin, "Gelir artışı" denemesi yerine, "X projesi gelirlerde % Y artışa neden oldu."
25. Yazım ve dilbilgisi hataları
Yazım ve dilbilgisi hataları, özgeçmişinizin çöpe atılmasını garantiler. Ancak bunu düzeltmek oldukça kolaydır. Yapmanız gereken tek şey özgeçmişinizi birkaç dakika daha incelemek ve belki de başka bir kişinin görüşünü almak.
26. Aşırı resmi kelimeler
Özgeçmiş hazırlarken asıl önemli nokta bunu değerlendirecek kişi için açık ve anlaşılır bir metin oluşturmaktır. Aşırı resmi, eski ve belki de havalı kelimeler ise bunu zorlaştırır. Örneğin; ‘istifade etmek’ kelimesini kullanmak size daha resmi ve olumlu gibi gelse de karşınızdaki kişi için bu olumsuz bir durumdur daha güncel ve anlam karmaşasına yol açmayacak ‘faydalanmak’ kelimesini tercih etmeniz gerekir.
27. İşi neden istediğinize dair bir açıklama
Ön yazı ve yüz yüze görüşmeler bunun içindir; özgeçmiş değil.
Özgeçmişiniz neden bu iş için mükemmel olacağınızı veya neden işi istediğinizi açıklamaya başlamak için uygun bir yer değildir. Becerileriniz ve nitelikleriniz bunu sizin için yapabilmelidir, eğer özgeçmişiniz bunu sizin için yapamıyorsa ya özgeçmişiniz kötü durumdadır ya da bu iş için doğru kişi değilsinizdir.