İsrail’den BioNTech Araştırması: Doz Oranlarının Yarattığı Farklar Açıklandı
İsrail, Almanya merkezli halka açık biyoteknoloji şirketinin Covid-19 aşısı olan BioNTech ile ilgili yaptıkları araştırmayla ikinci ve üçüncü doz Covid-19 aşıları arasındaki fark hakkında açıklamalarda bulundu.
İsrail Sağlık Bakanlığının araştırması, BioNTech-Pfizer'in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının üçüncü dozunun 60 yaş ve üzeri kişilerde enfeksiyona ve hastalığı ağır geçirmeye karşı önemli ölçüde koruma yarattığı açıklamasında bulunmuştu. 9,217 milyon nüfusa sahip olan İsrail, 3’ncü doz BioNTech-Pfizer aşısını yaptıran ilk ülke oldu. Yaklaşık 4 milyon İsrail vatandaşı Covid-19 tedbirleri kapsamında 3’ncü doz BioNTech aşılarını yaptırdı.
Saygın hakemli tıp dergisi The Lancet'te geçtiğimiz gün yapılan araştırma Harvard Üniversitesi ve Clalit Sağlık Hizmetleri'nden araştırma görevlileri tarafından gerçekleştirildi. Araştırmada üçüncü doz aşısını olan 12 yaş ve üzeri 728 bin 321 kişi, 2’nci doz aşısını en az 5 ay önce yaptıran kişilerle kıyaslandı. Yapılan çalışma içinde bulunduğumuz senenin 30 Temmuz - 23 Eylül tarihleri arasında ortaya kondu.
Katılımcılar enfeksiyon riski, ağır hastalık riski ve sağlık durumu gibi pek çok açıdan birbiriyle eşleştirildi. Sonuçlarda, üçüncü doz aşısını yaptıranların diğerlerine göre hastaneye yatış riskinin yüzde 93 daha az olduğunu ortaya koydu.
Üçüncü dozunu olanların hastalığı ciddi şekilde geçirme ihtimalinin yüzde 92 ve ölüm oranının yüzde 81 daha az olduğu da sonuçlara eklendi. Clalit Sağlık Hizmetleri'nden Ran Balicer,
"Bulgular, üçüncü doz aşının son derece etkili olduğunu açık şekilde gösteriyor" ifadesinde bulundu.