Duygularımız ve sebeplerimiz var. Düşün finansal kararlar alırken hangisini kullanıyoruz?
Çoğunlukla duygusal beynimiz, “Mind Over Money” yazarı ve Finansal Psikoloji Enstitüsü kurucu ortağı Brad Klontz.
Bir finansal terapist olan Klontz, insanları kişisel para yönetimi ile ilgili seçimleri yapmaya iten şeyleri anlıyor. Çocukluktan veya ebeveynlerinin deneyimlerinden içselleştirdikleri sözde para senaryoları ve bunların finansal hayatlarını nasıl yönlendirdiğini görüyor.
Fakat bir zamanlar çoğu insan gibiydi: para konusunda o kadar akıllı değil.
Borcun kötü olduğuna inanmak için yükseltilmiş, öğrenci kredilerinde diz boyu yüksek lisans okulunu bitirdi. Sonra bir arkadaşın yılda 100.000 dolar kazandığı günlerde işlem yapmayı öğrendi.
“Borçtan kurtulmanın ne kadar güzel bir fikir olduğunu düşündüm” dedi. “Temelde değerli olan her şeyi sattım, ki bu esasen bir kamyondu.”
Sonra, bu parayı
hisse senedine çevirdi. İşler yaklaşık iki ay boyunca iyi gitti. Teknoloji balonu patlayana kadar.
Fakat eğer paramı doğru yönetmiş olsaydım ve yumurtaları farklı sepetlere dağıtmış olsaydım 1 sene içerisinde 100% kazanç sağlamış olacaktım.
Klontz, “Yıkıcıydı,” dedi. Parasının duman içinde yükseldiğini görmedeki sefalete ek olarak, tonlarca utanç hissetti. “Mesela, makul derecede zeki bir insan, parasıyla radikal biçimde aptalca bir şeyi nasıl yapabilir?” Dedi.
Deneyim, Klontz'i yeni finansal terapi alanına soktu, böylece kendi para ruhunu daha iyi anlayabilecekti.
İşte birçoğumuzdan daha az para harekette bulunmamıza ilham veren şey.
Stres
Para çok fazla rahatsız edici duygu uyandırıyor. İnsanların para kaygısı - doğası gereği kötüdür, ya da yozlaştırdığı ya da sizi açgözlülük yapmak istemesi - bu konunun tamamen önlenmesini sağlar.
İnkar edilemez bir şey: Para kesinlikle insanların kan basıncını yükseltir. “No olarak tanımlandı. Klontz, Amerikalıların yaşamlarında 1 stres kaynağı olduğunu söyledi. Amerikan Psikologlar Birliği, Amerikan yaşamında en stresli faktörler hakkında yıllık bir araştırma yaptılar.
İnançların
Klontz, bazı yaygın inanışların aslında oldukça zarar verici olduğunu söylüyor.
Para kötüdür ve zengin olmak insanları kötü yapar fikrinden çıkıp paranın bir amaç değil araç olduğunun farkına varılması gerekir. Diğer insanlar paranın statü kazandığına inanır. Klontz, "Bir çoğumuzun ilgili olabileceği Jones'lara yetişmek," dedi. Başkalarıyla daha fazlasını gördüğünüzde özlüyorsanız, özsaygınızı, kazandığınız olanakların ötesinde harcamaktan ziyade net değerinize sararsınız.
Bazıları için para sihirli cevaptır. Bu bir tür ibadet, Klontz, paranın sorunlarımızı çözeceğini ve bizi daha mutlu edeceğini düşünüyor. Ancak araştırma aksi söylüyor. Temel ihtiyaçlarınız karşılandıktan sonra, daha fazla para daha fazla mutluluk getirmez.
DNA'nız
Hepimizin biriktirmemiz gereken gelecekteki etkinliklerimiz var, ancak çoğu insanın genlerinde para biriktirmek için değil. Klontz, "Şimdi anın tadını çıkarmak ve mümkün olduğunca fazla tüketmek anlamına gelmektedir." Dedi. “Burada kendin için [kurtar] istediğin şey tüm biyolojine aykırı.”
Kaynak: CNBC link