Yayınlanma: 14 Şubat 2023 17:34
Güncellenme: 7 Ekim 2024 23:09
İstiridye Mantarı, kayın mantarı, kavak mantarı, selvi mantarı, yaprak mantarı, lamelli soluk istiridye mantarı, karakulak mantarı gibi birden farklı isimle bilinen ve doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden bir tanesi olarak bilinir. Adını aldığı gibi, doğada kavak ve kayın gibi ağaçların gövdelerine bitişik yetişen bir mantar türüdür. İstiridye şeklinde olması sebebiyle "istiridye mantarı" ismini de almış, kültür ortamında yetiştirilebilen ender türlerdendir. Güzel kokulu ve iyi bir damak tadına sahip olan istiridye mantarı, özellikle son yıllarda Türkiye’de oldukça sevilmiş, besin değeri ve faydalarıyla ciddi talep yaratmıştır. Mantar yetiştiriciliği ve büyük mantar nasıl yapılır gibi konulara ilgi duyan insanlar tarafından mantar seti vb. yollarla evde de yetiştirilmeye çalışılmıştır.
İstridye mantarı türleri, et mantarından farklı olarak tamamen organik ortamlarda hiçbir kimyasal madde ve gübre kullanılmadan yetiştirilmesi ile güvenilirliğini diğer mantarlardan bir kat daha fazla artırmaktadır. Kültürü yapılabilen, ülkemiz koşullarına daha uygun olan istridye türü mantarlar hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı, besin değerinin diğer kültür mantarlarından daha yüksek olması, üretiminde kompost fermantasyonu ve örtü toprağı kullanılmaması üretimin güvenli ve steril olmasına yardımcı olmaktadır.
Doğal antibiyotik özellikleri ile bilinen İstiridye mantarı, birçok kanser türünün ve alzheimer hastalarının tedavisinde yurt dışında da kullanımı oldukça yaygındır.