Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011'de "çılgın proje" adı ile tanıtılan ve 100 Günlük İcraat Programı'nın projeleri arasında yer alan Kanal İstanbul Projesi ile ilgili kimler ne açıklama yaptı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Erdoğan, '' Kanal İstanbul’un ön çalışmaları sürüyor, yakında ihalesine çıkıyoruz. Bazıları onunla ilgili de ileri geri konuştu. Boğaz'da olan kazayı duydunuz. Bunun ne kadar önemli olduğunu çok açık net ortaya koyuyor. İsteseler de istemeseler de Kanal İstanbul’u yapacağız.'' şeklinde açıklamada bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu
Ekrem İmamoğlu, "Marmara Denizi'ni etki altına alacak bu olumsuzluk, sadece İstanbul'la ilgili bir olumsuzluk değildir. Tarım ve orman alanları yok olacak. Marmara Denizi aşırı oranda kirlenecek. Marmara'daki canlı yaşamını da derinden etkileyecek. Balıkçılıkla geçinen insanlar zor durumda kalacak.
Kanal aynı zamanda iklim değişikliğine sebep olacak. Bu proje için harcanması gereken para ile; yani 75 milyar lira ile ülkede kaç cazibe merkezi üretilebilir. Bunları düşünün. Kaç fabrika ve okul yapabiliriz.
Birileri para kazanacak diye bu kadim şehrin doğal çevresinin yok edilmesine izin vermemeliyiz. Bu konuda toplumsal bir bilince hepimizin ihtiyacı vardır.
Özetle proje, İstanbul'a ihanet projesi bile değil çok net bir cinayet projesidir. Bu proje yapılırsa, İstanbul tarihsel birikimlerini kaybedecek.
İstanbul'un böyle bir önceliği yoktur. İstanbul'da yeni rant alanları açmak amaçlanmıştır.
Böyle bir şeyi düşünmek bile ihanettir.'' şeklinde açıklamada bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum
Murat Kurum, Kanal İstanbul’u “kaos ve israf projesi” diye niteleyen
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na hiç gecikmeden yanıt verdi. Kanal İstanbul projesinde hiçbir aksama olmayacağını bildiren Kurum, “Hiçbir geri adım yok. Cumhurbaşkanının açıkladığı manifesto çerçevesinde yapacağız.
Kanal İstanbul projesinde hiçbir aksama olmaz.
Cumhurbaşkanının açıkladığı manifesto çerçevesinde 11 maddenin 7’si bizim bakanlığımız ile alakalı. Bakanlığımızı ilgilendiren bütün işleri kararlı şekilde yürüteceğiz. Büyükşehir Belediyesinin olmadığı yerde de ilgili bakanlıklarımız ilçe belediyeleri ile gerekli bütün desteği sağlayacaktır. Bu manifestodaki projeleri kentsel dönüşüm, ulaşım, çevre, millet bahçesi, atık su tesisi gibi şehri 50-100 yıl planlayacak bütün projeleri hazırlayacağız. Bu çerçevede hızlı şekilde beş yıllık planlar hazırlayacağız. (Kanal İstanbul) O plan çerçevesinde yapacağız. Hiçbir geri adım yok.” şeklinde açıklamada bulundu.
Binali Yıldırım
Kanal İstanbul Projesi hakkında konuşan
Binali Yıldırım''Çok spekülasyon var. Kanal İstanbul projesi bir imar projesi değildir, bu bir su yolu projesidir. İstanbul'un güvenliği her şeyin önünde gelir. Bugün Boğaz'dan geçişler akmaya devam ediyor. Akaryakıt taşıyan gemiler geçiyor, her biri nükleer bomba.
Ne büyük bir tehdit altında olduğumuzu anlatmak istiyorum. Bizim yapacağımız Kanal İstanbul, Marmara'yı Karadeniz'e bağlayacak bir su yolu. İstanbul'un sadece yüzde 20'si yerleşim yeri, geriye kalan yeşil alan.
Yeşil alana İstanbul'a erişim yok. Şehir içinden yeşil alanlara çıkışlar olacak. İstanbul'un derelerini orman sahasıyla birleştireceğiz, insanlar akın akın gelip vakit geçirecekler. Kanal İstanbul'da insanların nefes alacağı, piknik yapacağı şehrin sıkıcı ortamından uzaklaşacağı bir mekan haline gelecek.'' şeklinde açıklamada bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan
Kanal İstanbul Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmaların hızlandırıldığını ifade eden Cahit Turhan, projeyle kentin Avrupa Yakası'nda, Karadeniz ve Marmara Denizi'nin birbirine bağlanacağını, yaklaşık 45 kilometrelik Kanal İstanbul Projesi'nin, bölgesinin ekonomik, sosyal, kentsel yapısını etkileyecek büyüklükte olacağını belirterek, etüt proje ve danışmanlık hizmeti kapsamında kanalın güzergahının, Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendiğini bildirdi.
Projenin, inşaat safhasının yaklaşık 5 yıl, asgari ekonomik ömrünün de 100 yıl olmasının planlandığına işaret eden Turhan, "Programın en önemli projeleri arasında yer alan Türkiye'nin prestij projesi Kanal İstanbul etüt proje işinin tamamlanması ve yapım ihale ilanına çıkılması için hem KGM hem de AYGM'nin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor." diye açıklamada bulundu. Jeolojik, jeoteknik, hidrojeolojik ve ekolojik çalışmaların yanı sıra navigasyon ve kanal içi trafik simülasyon uygulamalarının, projenin ÇED süreçlerinin, yapım ve işletimine yönelik finansal model hazırlıklarının sürdüğünü ifade eden Turhan, çalışmaların tamamlanmasının ardından 3 aylık süre içinde Kanal İstanbul etüt proje işinin tamamlanmasına ve yapım ihale ilanına çıkılmasına çalışıldığını vurguladı.
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür
Prof. Görür, Kanal İstanbul projesiyle ilgili çok dikkat çeken önemli açıklamalarda bulundu. Projenin
İstanbul'da yaratacağı risklere vurgu yapan Görür, "Kanalın kazılması esnasında zemin özelliklerine göre fazla kayma, heyelan ve göçmeler olacaktır. Beklenen deprem gerçekleşirse kanalın Marmara ağzı 9-10 şiddetinde etkilenebilecektir ve ciddi hasarlar görmesi mümkündür ayrıca kanalın Karadeniz'e girişi de çürük zeminden ibarettir" dedi.
Yaklaşık 1-1,5 milyar m3 malzemenin kazılacağını ve bu alandaki ekosistem, fauna ve flora büyük ölçüde tahrip olacağını söyleyen Görür, “Bir ihtimalle Marmara içerisinde adacıklar oluşturulacaktır. Marmara'nın içerisindeki aktif fay sistemi düşünülürse bu iş son derece riskli olacaktır. Kanalın kazılması esnasında zemin özelliklerine göre fazla kayma, heyelan ve göçmeler olacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.