Yayınlanma: 25 Şubat 2023 10:03
Güncellenme: 17 Ocak 2025 22:53
Fransız haber ajansı AFP’ye önemli açıklamalarda bulunan Kalafat, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 50 binden fazla insanın ölümüne sebep olan depremlerin İstanbul’u etkileyip etkilemeyeceğine yönelik sorulara cevap verdi.
Kalafat, 6 Şubat’ta yaşanan depremin İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen depremi tetiklemediğini belirtti. İstanbul’daki riskte bir artış olmadığını ifade eden Kalafat, “Risk artmadı çünkü burada tamamen farklı sistemlerden bahsediyoruz” diye konuştu.
AFP Haber ajansı, “16 milyon insanın yaşadığı ve iki kıtaya yayılan İstanbul’da son yıllarda gökdelenlerin sayısı artarken, bunların büyük depreme hazır olup olmadığı sorgulanıyor” dedi.
Kalafat, “Bunların hazır olduğunu söylemek istiyorum fakat çok büyük bir şehir ve uygun yapılmayan çok sayıda bina var” ifadelerini kullandı. Kalafat, düşük kalite çimento ve binaların yumuşak zemine yapılmasının da olumsuz nitelikler olduğunu da açıklamalarına ekledi. Kalafat, “Büyük depremi beklerken bu zamanı iyi kullanmalıyız. Sağlam zemine depreme dayanıklı binalar yapmalıyız, bu alınacak en önemli önlem” diye konuştu.
Kandilli Rasathanesinde sürekli depremleri ve sarsıntıları izlediklerini de açıklayan Kalafat, “6 Şubat’tan beri Türkiye’de 9 bin artçı gerçekleşti. Bu olması gerekenin 7-8 katı” dedi. AFP’nin haberinde, “Kalafat, 2030’a kadar İstanbul’u da barındıran bölgede 7 ve üzerindeki bir deprem yaşanma ihtimalinin yüzde 65 olduğunu söyledi” sözleri kullanıldı.
Riskin gelecek 50 yılda yüzde 75’e gelecek 90 yılda ise yüzde 95’e çıkacağı da açıklamalar arasında.
Yerle bir oldu ya da yerle bir oldu , bir yeri yakıp yıkmak, tahrip etmek, temeline kadar söküp dağıtmak, taş taş üstüne bırakmamak.
Örnek cümle,
"Eski evimiz kısa sürede yerle bir oldu."
İstanbul daha erken ya da istanbul daha erken, Gökhan Özen'in yazdığı bir şarkıdır.
İstanbul'da toplam 23 adet tahliye alanı bulunuyor. Deniz yoluyla yapılacak tahliyeler için gemiler hazır bekliyor. Şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, kıyı emniyetine ait botlar ve gemiler ile sahil güvenlik komutanlığına bağlı deniz araçları da istanbul depremi için büyük hazırlık kapsamında depremzedeleri tahliye etmek için kullanılacak. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Istanbul deprem tarihleri ya da istanbulun deprem tarihi
İstanbul, bir çok küçük sarsıntının dışında 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999'da meydana gelen depremler yaşamış bir şehirdir.
Kahramanmaraş ya da kahramanmaraş nerede sorusunun cevabı, Akdeniz'in doğusunda yer almaktadır. Kahramanmaraş'ın kuzeyinde Kayseri, Sivas ve Malatya illerimiz yer almaktadır. Güneyinde ise Osmaniye ve Gaziantep şehirleri bulunmaktadır.
Depremin merkezi ya da deprem merkezi, Odak noktası yerin içinde depremin enerjisinin ortaya çıktığı noktadır.Bu noktaya odak noktası veya iç merkez de denir. Gerçekte , enerjinin ortaya çıktığı bir nokta olmayıp bir alandır , fakat pratik uygulamalarda nokta olarak kabul edilmektedir.
Deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli illeri veya depremde en sağlam ilçeler , Konya, Karaman, Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Yozgat, Samsun, Snop, Kastamonu, Bartın, Kırklareli, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Ardahan, Mersin, Antalya illeri deprem bakımından en dayanıklı ilçelere sahiptirler.
istanbul harita adres – istanbul haritası ilçeler indir – istanbul ilçe haritası indir - istanbul haritası ilçeler resmi – istanbul ilçeleri ve semtleri – istanbul ilçeler arası mesafe ya da deprem bilgi sistemi gibi bilgiler için buradaki linklerden yararlanabilirsiniz.
Türkiye Deprem Tehlike Haritası ya da türkiye haritası deprem , yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli RG'de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Proje, Başkanlığımız tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da destek verilmiştir. Ayrıca "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" de aynı tarihli RG'de yayınlanmış olup, eş zamanlı olarak yürürlüğe girmiştir. AFAD resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
İstanbul'un riskli ve sağlam zeminli bölgelerinin ya da istanbul zemin için detaylı haritalandığı çalışma kapsamında, deprem büyütmesi olarak tanımlanan zemin hareketlerinin yüzeye yansıması da araştırıldı habere buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de bulunan yapıların neredeyse tamamında mülk sahipleri binasının depreme karşı ne kadar hazır olduğunu bilmemektedir. Başta beton olmak üzere yapı malzemelerinin kalitesinin değerlendirilmesinde en başta gelen meslek örgütlerinden biri olan Türkiye Hazır Beton Birliği önemli bir görev üstlenmiş durumdadır. Binalarının depreme dayanıklılığıyla ilgili durumunu merak etmekte olan;
* Mülk sahipleri,
* Bina yöneticileri,
* Mühendislik büroları,
* Belediyeler ve mahalli idareler,
* Kamu kurumları,
için benzerlerinden ayırt edici özelliklere sahip ayrıntılı Deprem Raporu ya da deprem raporu (Binaların Deprem Performansı Analiz Raporu) hazırlayabilmektedir.
“Şu anki teknolojilere rağmen depremi önceden tahmin etmek imkansız. Bir hata payıyla tahminde bulunabiliriz. Bir depremin nerede olabileceğini ve boyutunu tahmin edebiliriz ama ne zaman olacağını bilemeyiz” diyen Kalafat, erken uyarı sistemi ile ilgili de fikrini belirtti.