Karsan, Yapay Zekaya Sahip Otobüs Çalışmalarına Başladı
Türkiye’nin şehir içi otobüs üreticilerinden Karsan, otonom otobüslerin üretimi için çalışmalara başladı.
Son yıllarda dünyanın önde gelen otomobil üreticileri tarafından fuarlarda sergilenmeye başlanan otonom araçların, insan faktörüne olan ihtiyacı ortadan kaldıracak olması nedeniyle gelecekte ulaşım sektöründe köklü değişikliklere yol açacağı tahmin ediliyor. Hatta İngiltere’de 2021 yılında toplu taşıma hizmetinin tamamen bu araçlarla yapılacağı konuşuluyor.
Türkiye’de şehir içi ulaşımda kullanılan otobüslerin büyük oranda üretimini gerçekleştiren Karsan da yapay zekaya sahip elektrikli otonom araç çalışmalarına başladı. Ağustos ayı sonunda ilk prototipinin tamamlanması planlanan araçlarda “yüksek otonom” olarak adlandırılan seviye-4 otonom sürüş yeteneğine sahip araçlar üretilecek. Araçlarda; direksiyon, fren, gaz kontrolü gibi işlevler yapay zeka tarafından uygulanabilecek ancak yol ve trafik gibi değişken şartlar nedeniyle sürücü istediği zaman kontrolü geri alabilecek. Yani Karsan tarafından üretilen otonom araçlar tamamen sürücüsüz olmayacak.
Yerli otomobil TOGG’un yüzde 19’una sahip Kıraç Holding’in otobüs üretim şirketi Karsan, bu projeyi hayata geçirebilmek adına otonom araç üreticisi ADESTEC ile birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Ağustos ayında ilk prototipin oluşturulmasının ardından yıl sonunda projenin tamamlanabileceği düşünülüyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karsan CEO’su Okan Baş
koronavirüs salgınıyla baş etmeye çalışılan bu günlerde dahi üretime devam ettiklerini vurgulayarak aşağıdaki ifadeleri kullandı:
“Ar-Ge ekibimiz tarafından geliştirilen ve 2019 Eylül’de seri üretimine başladığımız Atak Electric’te, Seviye-4 Otonom yani sürücü yardımı olmadan dinamik sürüş gerekliliklerinin tümünün, otomatik bir sürüş sistemi tarafından yapılması için çalışmalarımız başladı. Bu doğrultuda, otomatik sürüş fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için radar, lidar, termal kamera gibi, araç çevresindeki canlı ve cansız tüm varlıkların tespit edilmesini sağlayan özel ekipmanlar da kullanıyoruz. Ağustos ayında ilk prototipini tamamlayacağımız otonom Atak Electric’in simülasyon ve validasyon testlerini ise, Bursa’daki Hasanağa fabrikamızda gerçekleştireceğiz. Yıl sonu itibariyle Otonom Atak Electric’i kullanıma hazır seviyeye ulaştıracağız”