Yayınlanma: 26 Ocak 2020 19:07
Güncellenme: 22 Kasım 2024 10:15
Bir grup balıkçı Gazze’nin sahil kısmında antik döneme ait çok nadir sikkeleri gün yüzüne çıkardı.
Sikke uzmanı Doktor Ute Wartenberg, "Bu son derecehayati bir keşif. Büyük İskender'in kabartmasından izlertaşıyan sikkelerin yer aldığı en büyük keşif olduğu kesin" olayın büyüklüğünü tarif ediyor.
Wartenberg, 2017 baharında yapılan keşif öncesinde, birçok benzer sikkeyi bizzat incelemiş bir uzmandı.
Gazze'de bir arkeolog olan Fadel Alatol da ilk buluşmayı, "Sikkeleri elimde tuttuğumda şok oldum, inanmakta güçlük çektim" diye ifade ediyor.
Fadel Alatol, Makedonyalı imparatorun dönemine ait 2.300 senelik sikkeleri ilk teşhis koyan uzmandı.
Büyük İskender, Makedonya İmparatorluğunun sınırlarını, bugünkü Yunanistan'dan Hindistan'a kadar büyütmüştü.
Mısır'a ulaşma hedefi ile çıktığı imparatorluk seferinde, stratejik öneme sahip Gazze'yi de kanlı bir saldırı sonrası feth etmişti.
[caption id="attachment_9387" align="aligncenter" width="818"] Kayıp Sikkeler Gün Yüzüne Çıktı[/caption]Arkeolog Fadel Alatol, tanımladıktan sonra kaybolan sikkeler büyük ihtimal ile satış ile el değiştirdiler.
Sikkeleri gün yüzüne çıkartan balıkçılardan Abu Ahmet,her birini 15 dolara sattığını açıkladı.
Alatol, "Bu sikkeler, tarihimiz için ne önem arz ettiğinibilmeyen ellerdeler. Bu çok üzücü" dedi.
Birkaç ay sonra Gazze'de bulunanlara benzer sikkeler, açık arttırmalarda ortaya çıkmaya başladı.
Bu Büyük İskender sikkelerinden biri, Londra'daki bir müzayede evinde 130 bin dolara satım işlemi gerçekleşti.
Sonraki iki sene içinde 19 adet sikke, mezatlarda ortaya çıktı. Bunlardan 11'i Londra'daki Roma Numismatics müzayede evi tarafından satıldı.
Gazze keşfi öncesinde bu rakamın ancak yarısı kadar benzer sikke, kayıtlara girmişti.
[caption id="attachment_9388" align="aligncenter" width="642"] Kayıp Sikkeler Gün Yüzüne Çıktı[/caption]Açık arttırmaya sokulan bu son derece nadir sikkelerin hiçbirinin, endüstri için önemli bir kavram olan köken bilgisi bulunmuyordu. Peki bu sikkeler nereden geliyorlardı?
Fadel Alatol, madeni para uzmanı Thomas Bouzou'ya keşfin fotoğraflarını göstermişti. Ancak o günden beri, müzayedelerdekilerle Gazze sikkelerini eşleştirmeye çalışan Bouzou başarılı olabilmiş değil.
Köken bilgisi olmadan madeni para satışı, müzayede endüstrisinde yasadışı değil. Ancak bu derece nadir sikkelerin, köken bilgisi olmadan satışı daha öncerastlanmış bir durum değil.
Doğrulanmış bir köken bilgisi olmadan, herhangi birinin, bu sikkelerin nereden geldiğini bilme olasılığı bulunmuyor.
Kayıp antikaların izini süren bir uzman olan James Ratcliffe, "Eğer bu sikkeleri almak isteseydim, satıcının kim olduğunu ve nereden bu sikkelerini bulduğunu öğrenmek isterdim" diyor.