Kıdem Tazminatında Değişiklik Yapılabilir! AKP hükümeti, işçilerin senelik çalışmalarına karşılık, işten çıkarılmaları durumunda verilen kıdem tazminatını
Kıdem Tazminatında Değişiklik Yapılabilir! AKP hükümeti, işçilerin senelik çalışmalarına karşılık, işten çıkarılmaları durumunda verilen kıdem tazminatını fona çevirme düşüncesinde.
DW Türkçe’nin kamu kaynaklarından yaptığı haberde, kıdem tazminatı işlemleri bireysel emeklilik fonlarına eklenerek, belirli şartlar altında çalışan işçilere verilecek.
Kıdem Tazminatı Nedir?
Kıdem tazminatı özel sektörde görev yapan 15 milyon işçiyle direkt olarak bağlantılı.
Türk İş Hukuku’na 1936 senesinde giren Kıdem Tazminatı, çoğunlukla işçilere, işten atılmaları karşılığında verilen bir para olarak biliniyor.
Hala yürürlükte bulunan işçi ve işveren arasındaki ilişkilerle ilgilenen İş Kanunu'nda, işveren bir seneden daha uzun bir zamanla aldığı çalışanını işten çıkarması durumunda, her bir sene için bir aylık süreyle brüt ücret vermek durumunda.
Hükümetin Planı Ne?
Hükümet, 2003 senesinden beri kıdem tazminatı uygulamasını değiştirmek adına birçok kez adım atmıştı. Fon kurulmasına dair süreç çalışan üyelerinin itiraz etmesiyle kanun halini alamadı.
Ekonomi ve Maliye BakanıBerat Albayrak, bir önceki hafta gazetecilerle gerçekleştirdiği görüşme sırasında şunları Kıdem tazminatını bütünleştirici emeklilik sistemi olduğunu ifade etti ve şunları ekledi: “2020 emeklilik sistemine tümden bir yenilik getirme zamanı. Emeklilik sistemindeki reform ihtiyaçtan öte bir zaruret”.
DW Türkçe'nin kamu kaynaklarından aldığı ve aktardığı haberinde, yeni kıdem tazminatı uygulamasında aynı İşsizlik Sigorta Fonu'nda yapıldığı gibi patronlar görevlendirdikleri işçiler için bireysel fona bir ödeme yatıracaklar.
Fonda duran kaynak, işçiye işten atılması durumunda değil; emeklilik, ciddi bir rahatsızlık, ev alımı gibi bazı şartlarda verilecek. Bu koşullar kapsamında verilecek kıdem tazminatı bir nevi emeklilik ikramiyesi olacak.