Kıyamet Senaryoları İzleyenler Pandemiyle Daha İyi Başa Çıkıyor
Bilim insanları, kıyamet teması işlenen sanatsal yapıtları takip eden kişilerin, koronavirüs pandemisi ile daha iyi başa çıktığını açıkladı. ABD'li ve Danimarkalı araştırmacıların yeni keşfine göre
"dünyanın sonu",
"küresel salgınlar", "uzay istilası", "zombi istilası" teması işlenen dizi ve filmleri izleyen kişiler salgına karşı daha hazırlıklı ve
pandemiyle bireysel olarak daha iyi mücadele ediyor.
Chicago ve Aarhus üniversitelerinden psikologların açıklamasına göre, örneğin, 2011 yapımı Contagion (Salgın) adlı filmde günümüzdeki gibi bir küresel salgının işlendiğini ve şu anda yaşadığımız karantina, panik halinde satın alma, aşı çalışmaları ve mucizevi tedaviler gibi olguların daha önce izlenmiş olması bireyler üzerindeki stresi azaltıyor.
Araştırma kapsamında 310 gönüllüye hangi tür yapımların tercih edildiği ve izlenen filmler soruldu. Sonrasında ise katılımcılardan pandemi esnasında neler hissettikleri açıklanması istendi. Ardından gönüllü katılımcıların anksiyete, asabiyet, depresyon ve uykusuzluk seviyeleri derecelendirdi.
Araştırma sonucunda ise, korku filmi seven kişilerin pandemi esnasında en az stres yaşayan grup olduğu bulgusuna erişildi. Öte yandan "World War Z, 28 Gün Sonra, The Walking Dead ve Contagion gibi kıyamet temalı yapımları izleyenlerin hem fiziksel hem de psikolojik olarak salgına karşı en iyi hazırlanan ve olaylara karşı sakinliğini en iyi şekilde koruyabilen kişiler olduğu keşfedildi.
Çalışmanın yazarı Aarhus Üniversitesi'nden Mathias Clasen konuya ilişkin;
“Kendi yapımımız olan dünyaların filmler ve kitaplar ile aktarılması doğal seçilimden bir armağandır. Kıyamet filmleri dediğimiz şeylerin çoğunu izlediyseniz, ani bir felaket olayına bencilce tepki veren insanlar ve kitlesel sosyal ayaklanmalar ile birlikte sıkı kurallar altında yaşayacağınızı görürsünüz. Dünyanın sonunu hiç simüle etmeyen biriyle karşılaştırıldığında, daha iyi bir yerde olacaksınız, çünkü dolaylı olarak o deneyime sahipsiniz” açıklamasını yaptı.
Benzer bir olay karşısında prova etme imkanı doğuyor
Diğer bir araştırmacı Colton Scrivner ise
; “Eğer iyi bir filmse sizi içine çeker ve olayları karakterlerin bakış açısıyla görmeye başlarsınız. Sonunda farkında olmasanız da benzer bir olayı yaşadığınızda daha önce izleyerek prova yaptığınız için hazırlıklı oluyorsunuz. İnsanların dolaylı yollarla öğrendiğini düşünüyoruz. Tuvalet kağıdı stoklarının tükenmesi bunun için en iyi örneklerden. İnsanlar ne alması gerektiğini önceden öğrenmişlerdi.” dedi.