Yayınlanma: 7 Mayıs 2021 12:29
Güncellenme: 19 Kasım 2024 19:08
Çin'in yörüngedeki Long March 5B roketi kontrolden çıktı ve dünyayı alarma sürükledi. Dünya’dan 700 km kadar uzakta olan roketin ilk görüntüsü 'Elena' robotik teleskopuyla görüntülemeyi başaran İtalyan gökbilimci Gianluca Masi tarafından yapıldı.
Masi, “Gökyüzü inanılmaz derecede parlaktı. Bu koşullar görüntülemeyi oldukça zor bir hale getirdi. Fakat robotik teleskopumuz sayesinde roketi görüntülemek başarılı oldu. Bu robotik tesisimizin gökyüzündeki nesneleri izleme konusundaki inanılmaz yeteneklerini gösteren bir olay.” diye konuştu.
Çin'in uzay istasyonunun ana modülünü taşıyan Long March 5B roketi, 29 Nisan'da Hainan adasından başarıyla kalkış yapmış; uzayda roket modülden ayrılarak kontrolden çıkmıştı. Saatte 27 bin 600 kilometre hızla Dünya'nın etrafından dönen roketin atmosferden geçerek hafta sonu Dünya’ya düşeceği tahmin ediliyor.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Mike Howard, roketin dünyanın hangi noktasına düşeceğinin ancak çarpmaya birkaç saat kala tahmin edilebileceğini aktarmıştı.
Çin, geçen hafta kendi uzay istasyonlarının parçalarını fırlatma amacıyla bu roketi kullanmıştı.
Roket kontrolden çıktıktan sonra parçaların bir kısmının atmosferde yandığı ifade edilirken, 22 tonluk roketin bazı parçalarının ise yerleşim alanlarına düşmesinden endişe ediliyor.
Öte yandan ABD’li uzay bilimci Jonathan McDowell, 10M Mayıs’tan önce düşmesi beklenen roketin, New York, Madrid, İstanbul ve Pekin, Şili ve Yeni Zelanda için tehdit oluşturduğunu dile getirdi. ABD’li uzman, roketin kontrolsüz bir şekilde yerleşim yerlerine düşmesinin onlarca insanın hayatına mâl olabileceğini önemle vurguladı.