Korkutan çekirge istilası devam ediyor. Doğu Afrika ülkelerinin kâbusu haline gelen ve günlerdir Türkiye’ye geleceği iddia edilen çekirge istilası hangi ülkeleri tehdit ediyor?
Milyonlarca çekirge bitkileri harap edip ilerliyor. Çiftleşerek çoğalan ve önüne geçilmesi gittikçe zorlaşan çekirge istilası Türkiye’yi tehdit ediyor mu?
Etiyopya, Somali, Yemen, Umman ve
Hindistan gibi ülkeleri geçtiğimiz aylarda kabusa çeviren çekirge istilası tarım ürünlerini tüketerek kıtlık oluşması tehdidini ortaya çıkarıyor.
Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi
Prof. Dr. Hasan Sevgili konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Bunlara çöl çekirgesi deniyor. Bunlar birbirleriyle çok yakın temas halinde oldukları zaman bulundukları alanda bitkileri hızla bitirip, toplu bir şekilde daha başka bölgelere göç etme durumuna geçiyorlar. İndikleri her alandaki bitkilerle beslenip, onları yok edip, o alanda çiftleşip üreyip tekrar başka bir alana gidiyorlar. Tarım alanları için çok büyük sıkıntı oluşturuyorlar. Kıtlık oluşturuyor. 2020'de bu dönemde görülen bu çekirgeler özellikle Doğu Afrika’yı, Arabistan’ın bazı kısımlarını, Kuveyt, Sudan, Yemen, Pakistan gibi alanlarda çok büyük sorunlar yaşattı”
Hasan Sevgili istilanın Türkiye’yi tehdit etmediğini de dile getirdi. Ülkemizde çöl çekirgesi dışında farklı çekirge türleri olduğunu söyleyen profesör geçtiğimiz senelerde bu çekirgelerin bölgesel olarak tehdit oluşturduğunu ancak üremelerinin kontrol altına alınmasıyla sorunla başa çıkıldığı hatırlattı.
Çöl çekirgelerinin değişkenlik gösterebilecek nedenlerle Türkiye’ye gelmesi durumunda dahi yalnızca Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni etkileyeceğini söyledi. Çiftçilerin bu çekirge türlerine dair uyarılması ve bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Çiftçileri Uyarmak Lazım”
Prof. Dr. Hasan Sevgili “Bunlar yumurtalarını belli tipteki toprak yapısına, çöl karakterinde olan bölgelere daha çok bıraktıkları için uygun toprak yapısı ve iklim koşulları da lazım. Çekirge yumurta bırakabilir, ama yumurtadan yavruları çıkamayabilir. O nedenle dikkate alıp izlemek, çiftçileri uyarmak lazım. ‘Geliyorlar bizi yok edecekler’ gibi bir durum yok. Dikkat etmemiz gereken husus bizim kendi ülkemizde var olan bazı potansiyel tehdit edici türler var, bunları kontrol etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çekirge istilası son olarak İran ve Irak sınırında görüntülendi.