Korkutan Müsilaj Uyarısı: Diğer Denizlerimizde De Görülebilir!
Geçtiğimiz aylardan Marmara Denizi’nde etkili olan ve deniz ekosistemi yönünden oldukça korkutan müsilajın diğer denizlerimizde de görülebileceği söyleniyor.
Korkutan müsilaj uyarısı: Diğer denizlerimizde de görülebilir. Geçtiğimiz aylarda Marmara Denizi’nde görülen ve deniz ekosisteminin geleceği konusunda endişe yaratmanın yanı sıra pek çok sektörü derinden etkileyen müsilaj sorunu hakkında korkutucu bir açıklama daha geldi. Sanayi atıkları ve evsel atıkların boşaltımı nedeniyle ortaya çıktığı söyleyen müsilaj, geçtiğimiz aylarda Türkiye gündeminde oldukça büyük bir yer kaplamıştı.Balıkesir’de düzenlenen müsilaj konulu toplantıda, müsilajın Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de de Marmara’da olduğu gibi görülebileceğinin altı çizildi. Toplantıda konuşan Onyedi Eylül Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, eylem planı çağrısında bulunarak şunları söyledi:"Nasıl ki şu an müsilaj yüzünden Marmara'da bir farkındalık oluşup, bir eylem planı yapıldı, aynı şeyi Karadeniz, Ege ve Akdeniz için de yapmamız lazım"
Kirlilik Yükü Azaltılmalı
Tehlikenin büyük olduğunu ve geçmediğini ifade eden Sarı, bu tehlikeyi bilimsel olarak takip etmeye devam ettiklerini kaydetti. Prof. Dr. Mustafa Sarı, suda aşırı alg çoğalması olduğunu belirterek, “Şu an için söyleyebiliriz ki, henüz su kolonunda kitlesel anlamda oluşmuş bir müsilajdan bahsetmiyoruz. Dipte geçen yıl oluşmuş, dibe çökmüş, parçalanması devam eden müsilaj çamuru, ince müsilaj çamuru devam ediyor. Lakin suda aşırı alg çoğalması var. 8-22 metre aralığında görüş çok düştü. İzliyoruz, izlemeye devam edeceğiz. Ümit ediyoruz ki iklim şartları da biraz daha soğuk giderse, denizdeki sirkülasyonlar artabilirse müsilaj oluşumunda negatif bir etkiye sahip olacak” dedi.Diğer denizlerde de Marmara’da olduğu gibi bir müsilaj tehlikesi olup olmadığını açıklayan Sarı, 1720’li yıllardan bu yana müsilajın bilim dünyası tarafından bilinen bir ekolojik olay olduğunu belirterek şunları dile getirdi:“Bu doğal ekolojik olay. Denizlerin hepsinde görülebilir. Marmara Denizi’nde çok yoğun şekilde şu an görülüyor. 2007-2008 senesinde bu yoğunlukta Adriyatik Denizi’nde karşımıza çıktı. Önümüzdeki yıllarda Karadeniz’de de, Ege’de de, Akdeniz’de de müsilajı görme ihtimalimiz hep var. Bu iklim değişikliği o kadar büyük bir etki ki, eğer biz denizlerin kirlilik yükünü azaltmazsak ilkim değişikliğine bağlı yüzey sıcaklıklarındaki artış devam ediyor ve yükselir vaziyette”
Eylem Planı Çağrısında Bulundu
Bunun yanı sıra Sarı, bir eylem planı yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Nasıl ki şu an müsilaj yüzünden Marmara’da bir farkındalık oluştu, bir eylem planı yapıldı. Bu eylem planıyla tedbirler almaya çalışıyoruz. ‘az uyguladık, çok uyguladık’ ama, bir farkındalıkla yola çıktık. Uzun vadede bu farkındalığın artacağını düşünüyoruz. Aynı şeyi Karadeniz, Ege, Akdeniz için yapmamız lazım. Belki Marmara kadar ilk etapta Ege’de, Akdeniz’de, Karadeniz’de bu yoğunlukta bir müsilaj görmeyiz ama bölgesel olarak, lokal olarak kapalı koy ve körfezlerde ortaya çıkabilir, bu mümkündür. Ama Marmara Denizi’nde bunun olasılığı çok daha yüksek. Önümüzdeki yıllarda müsilajın tekrar etme olasılığı çok daha yüksek” dedi.