Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün Türkiye'de ortaya çıkmasının ardından, yurttaşlar tarafından merak edilen soruları, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Asuman İnan yanıtladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak tanımlanan koronavirüs salgını için Türkiye dahil olmak üzere birçok ülke önlem almış durumda. Bununla birlikte kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla birçok açıklama yapıldı.
Doç. Dr. Asuman İnan yaptığı konuşmada ülkemizde de ortaya çıkan koronavirüs salgını dolayısıyla bir panik durumunun meydana geldiğini fakat buna gerek olmadığını, koronavirüs hakkında bilgili olunması gerektiğini belirtti.
Koronavirüs’ün Belirtileri Nelerdir?
Doç. Dr. Asuman İnan sözlerine “Koronavirüs enfeksiyonunun en belirgin semptomu ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Hastalık ilerlerse akciğer enfeksiyonuna yani zatürreye yol açar. Eğer daha da ilerlerse böbrek yetmezliği, organ yetmezlikleri ve hatta ölümle sonlanabilir.” ifadelerini kullanarak başladı.
Koronavirüs enfeksiyonunun griple olan benzerliğine dikkat çeken İnan, aradaki farkı ayırt etmenin pek mümkün olmadığını belirtti.
Hastalıktan Şüpheleniyorsak Ne Yapmalıyız?
Doç. Dr. Asuman İnan, koronavirüsten şüphelenen kişinin ilk yapması gereken, hastalığın yayılmasını engellemek adına başka insanlarla mümkün olduğunca az temas etmesi gerektiğini açıkladı. Sözlerine “Eğer gerçekten böyle bir şüphe varsa, edinebiliyorsa bir cerrahi maske, basit maske takarak, en yakın sağlık kuruluşuna başvurması ilk önerim olacaktır.” diyerek devam etti.
Koronavirüs Şüphesi Olanlar İçin Test Süreci Nasıl İşliyor?
“Öncelikle hastalıktan şüphelenen kişinin olası vaka durumuna uyup uymadığı belirleniyor. Kronavirüs teşhisi olan biri ile teması bulunan ya da yurt dışından 14 gün içinde gelme öyküsü bulunan kişilerde ateş, öksürük ve nefes darlığı belirtileri görülmesi durumunda, bunlardan solunum yolu örnekleri, eğer yapılamıyorsa ağız ve burun örnekleri alınarak İl Sağlık Müdürlüğü aracılığı ile teste gönderiliyor. Bu testler Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından belirlenen laboratuvarlarda gerçekleştiriliyor. 1 gün sonra sonuçlar ulaştırılıyor.”
Tedavi Süreci Nasıl İşliyor?
“Şu anda destek tedavi var. Bu etken bir virüs bu nedenle antibiyotikler etkisiz. Şu an için onaylanmış bir antiviral de yok ne yazık ki. Hafif hastalara destek tedavi uygulanıyor. Çünkü bu hastaların solunumları bozuluyor ve diğer bulgular görülebiliyor. Ağır hastalara da, bakanlığımız rehberinde de önerildiği şekilde, kombine dediğimiz birkaç ilacın karışımı şeklinde tedaviler veriyoruz. Ama bunlar henüz deneysel tedaviler. Hastalığa etkin bir ilaç şu an için yok.”
Karantina Uygulaması Nedir?
Doç. Dr. Asuman İnan, test sonucu gelene kadar, vakaların diğer insanlarla temasının engellenmesi ve hastalığın yayılmaması için bir karantinanın söz konusu olduğunu belirtti. Karantina odalarına ziyaretçi alımının yasak olduğunu, sadece hasta bakımını yapacak kişilerin girebildiğini ifade etti.
Evde, Kendi Kendine İzolasyon Ne Zaman ve Nasıl Gerçekleştirilmeli?
Yurt dışından gelen bireylerin 14 gün kendilerini evde izole etmeleri gerektiğini söyleyen İnan, salgının yayılmaması için bu izole yönteminin önemli basamaklardan biri olduğunu belirtiyor. Bu kişilerin mümkün olduğunca bir odada kalması, kaldığı odayı havalandırması, girdiği tuvaleti havalandırması ve mümkünse oturduğu yeri çamaşır suyuyla temizlemesi gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda özellikle yaşlı insanlar olmak üzere diğer insanlarla temastan kaçınılmalı diyor.
Koronavirüs En Çok Kimleri Etkiliyor?
Doç. Dr. Asuman İnan “Koronavirüs en çok 60 yaş üzeri yaşlarda ölüme yol açıyor. Kalp hastalığı, böbrek hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı olanlarda ağır seyredip ölüme yol açabiliyor. Bağışıklık yetersizliği olan hastalarda koronavirüs açısından önemli risk taşıyor.”
Koronavirüse Karşı Türkiye’de Hangi Önlemler Alınıyor?
Doç. Dr. Asuman İnan “
Çin’de ilk vakalar çıkar çıkmaz Wuhan’a uçuşları iptal etmesi ile süreç başladı. Yine havaalanlarına termal ısı ölçerler konuldu ve hasta kişiler tespit edilmeye çalışıldı.”
“
İran sınırı kapatıldı.”
“Rehber oluşturuldu. Rehberde doktorları ve halkı ilgilendirecek önemli ayrıntılar verildi. Bu rehber sayesinde olası vaka tanımını, gerçek vaka tanımını, kesin vaka tanımını ve bunları nasıl yöneteceğimizi henüz hastamız yokken bile bilir durumdaydık.” ifadelerini kullandı.
Gündelik Hayatta Maske Takmaya Gerek Var Mı?
Doç. Dr. Asuman İnan, Türkiye’de maske takmanın şu an için gerekli olmadığını belirtti. Ancak kendisinde virüs olduğundan şüphelenen kişilerin cerrahi maske takmasının iyi bir önlem olacağını söyledi. Bunun yanı sıra bu maskelerin uygun kullanılmadığı durumlarda enfeksiyon kapma olasılığının daha yüksek olduğunu ifade etti.
Evlerde Stok Yapmalı Mıyız?
İnan, Türkiye’de şu an için genel karantina söz konusu olmadığı gibi İtalya’dan örnek verecek olursak, karantina sırasında alışverişe izin veriliyor, bu nedenle stok yapılmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil dedi.