Koronavirüs Laboratuvar Kaynaklı Tartışmaları Tekrar Alevlendi
ABD'deki Cold Spring Harbor Laboratuvarları’nın yeni araştırmasında,
virüsün laboratuvarda üretildiği iddialarının doğru olabileceği dile getirildi.
MIT ve Harvard Üniversitesi bağlantılı Stanley Psikiyatrik Araştırmalar Merkezi, Fusion Genomics ve Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaların referans gösterildiği makalede, virüsün türler arası geçişi üzerinde durularak Çin’in ‘komplo teorisi’ olarak adlandırdığı iddialar değerlendirildi.
‘bioRxiv’ isimli internet sitesinde yayımlanan makalede;
“Gözlemlerimize göre 2019 sonlarında ilk kez tespit edildiğinde, SARS-CoV-2 insanlara bulaşmaya önceden uyum sağlamıştı. Bu uyum, SARS-CoV epidemisinin ilerleyen safhalarında gördüğümüze benziyordu. Ancak SARS-CoV-2’nin insana daha uyumsuz herhangi bir öncülü ya da çeşidi saptanamadı. Yüksek bulaşıcılığa sahip SARS-CoV-2’nin aniden ortaya çıkması, büyük endişe sebebi. Bu durum virüsün kaynağını belirlemeye ve yakın gelecekte yeniden ortaya çıkışını önlemeye yönelik daha güçlü uluslararası çabaları motive etmeli. İhtimaller ne kadar düşük ya da yüksek olursa olsun, genetiği değiştirilmemiş bir öncülün, bir laboratuvarda incelenirken insanlara uyum sağlamış olabileceği ihtimali bile düşünülmeli.” ifadelerine yer verildi.
1933 yılından itibaren yayınlanan haftalık Amerikan haber dergisi
Newsweek’in talebi üzerine araştırmayı değerlendiren bilim insanları makalenin kesin bir yargı oluşturamayacağını ve henüz kanıtlanmamış teknikler kullanılmaması nedeniyle daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.