Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül
koronavirüsün bulaştığı birçok insan, farklı nedenlerle hayatlarını kaybetti. Bilim insanları kronik hastalığı olanların ölüm riskinin daha yüksek olduğunu aylar önce belirtmişti. Bu kez bilim insanlarından bir uyarı daha geldi. Bu uyarıya göre hava kirliliği, koronavirüs ölümlerini 20 kat arttırıyor.
Yapılan yeni araştırmaya göre koronavirüs ve hava kirliliği arasındaki bağlantı açık bir şekilde ortaya kondu. ABD’de Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, hava kirliliğinin koronavirüs nedeniyle ölüm riskini 20 kat arttırdığını ortaya çıkardı.
Yapılan araştırmada, koronavirüs salgınından önce hava kirliliği bulunan bölgelerdeki virüs kaynaklı ölümlerin oranının belirgin düzeyde daha yüksek olduğu açıklandı.
NTV’nin derlediği habere göre, Boston’daki Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları, ABD’nin yüzde 98’lik nüfusunun yer aldığı 3080 bölgede geniş kapsamlı bir çalışma yürüttüler. 4 Nisan’a kadar süren çalışmada, koronavirüs ölümleri ve hava kirliliği arasındaki bağlantı analiz edildi.
Hava Kirliliği Koronavirüs Ölüm Riskini Arttırıyor
Hava kirliliği ve koronavirüs ölümleri arasındaki bağlantıyı analiz eden bilim insanları, PM 2.5 (Enerji santralleri, fabrikalar, motorlu taşıtlar ve uçakların yakıtları, orman yangınları vb’nin havaya karışan partikülleri) adı verilen ve hava kirliliğine neden olan parçacıkların bir birimdeki artışının, koronavirüs ölümlerini 20 kat arttırdığını belirterek "PM 2.5'de sadece 1 μg/m3'lük bir artışın kovid-19 ölüm oranındaki yüzde 15'lik bir artışla ilişkili olduğunu bulduk" diye konuştu.
Harvard Üniversitesi araştırma ekibi, “Sonuçlar istatiksel olarak anlamlı ve sağlam” açıklamasında bulundu. Öteki yandan araştırmada, yoksulluk düzeyleri, sigara içme, obezite, koronavirüs testleri ve mevcut hastane yataklarının sayısı gibi birçok faktör incelendi.
SARS Salgınında Da Hava Kirliliği Ölümleri Tetikledi
Araştırmacılardan
Rachel Nethery, yaptığı açıklamada "Önceki çalışmalar, hava kirliliğine maruz kalmanın 2003 SARS salgını sırasında da sırasında ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Bu yüzden buradaki sonuçlarımızın bu bulgularla tutarlı olduğunu düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Ülkeler Hava Kirliliğini Azaltmalı
Araştırma ekibi üyelerinden
Xiao Wu ise, ülkelerin hava kirliliğini azaltmak için önlemler alması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu bilgiler, hava kirliliğine maruz kalan şehirleri önlemler almaya ve kovid-19'un kötü sonuçlarını azaltmak için ekstra tahsis edilmesine yardımcı olabilir. Aşı bulma umutlarımıza rağmen kovid-19'un uzun bir süre hayatımızın bir parçası olması muhtemel. Bu yüzden kovid-19'dan ölümleri azaltmak ve kendimizi hava kirliliğinden korumak için ek önlemler almalıyız." diye konuştu.
Bilim insanları,
hava kirliliğinin koronavirüs kaynaklı ölümlerin riskini arttırmasının yanı sıra, solunum ve kalp hastalıklarının bir nedeni olan Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu riskini arttırdığını zaten biliyorlardı.
Koronavirüs nedeniyle en çok can kaybının yaşandığı
İtalya’daki araştırmacılar, hazırladıkları raporda ülkenin kuzeyinde tespit edilen yüksek ölüm oranlarının, en yüksek hava kirliliği seviyeleri ile bağlantılı olduğunu ifade ediyor.
Bilim insanları, yüksek hava kirliliğine sahip bölgelerin, virüsün yayılımını yavaşlatmak ve salgını kontrol altına almak için ekstra kaynakların, çeşitli önlemler alınmasını sağlamak için kullanılabileceğine dikkat çekti.
Bu bilgilerin yanı sıra birçok ülkede sokağa çıkma yasağının uygulanması ile birlikte
hava kirliliği oranlarında düşüş yaşandı. Ancak araştırmacılar gelecekte daha temiz hava sağlanmasının koronavirüs ölümlerini önemli ölçüde azaltacağını belirtti.