Koronavirüs Salgını Madde Kullanımını Arttırdı
Üsküdar Üniversitesi'nde Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’nde düzenlenen toplantıda Covid-19 sürecinde uyuşturucu kaçakçılığı süreci masaya yatırıldı.
Toplantıda Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Rektör Yardımcısı ve BM Uyuşturucu Kontrol Kurulu Üyesi Prof. Dr.
Sevil Atasoy’la Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz konuşma yaptı.
2020 yılına girildiğinden beri pandemiyle boğuşan dünyada madde kullanımı genel olarak artış gösterdi. Prof. Dr. Atasoy,
“2009’da 15 ila 64 yaş aralığındaki dünya nüfusunun yüzde 4.8’i madde kullanırken, 2018’de bu oran yüzde 5.3’e ulaştı. 269 milyon kullanıcı arasından 35 milyon 600 bini madde kullanım bozukluğunun pençesinde acı çekmekte. Onlarca bağımlılık yapan maddeye erişim kolaylaştı. Maddeler on yıl öncesine göre çeşitlendi, çok daha etkili bir hale geldi, kaçakçılık yolları ve ‘zulalama’ olarak tanımladığımız gizleme yöntemleri çeşitlendi. İnsan sağlığına verdiği zarar büyüdü, bu yüzden gerek önleme gerekse madde kullanım bozukluklarının tedavisi daha karmaşık ve zor bir hal aldı.” dedi.
Covid-19 salgınının kullanılan maddenin niteliğini etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Atasoy
“Avrupa Uyuşturucu İzleme merkezinin bulgularına göre bazı ülkelerde pandemi sırasında cannabis (esrar) kullanımı arttı. Bunun nedeni, sokağa çıkma kısıtlarından önce cannabis depolanması ile açıklanıyor. Esrarın yanı sıra alkol, benzodiazepinler ve diğer müstahzar ilaçların kötüye kullanımı izlendi. İnsanlar evde kaldığından genellikle kalabalık ve eğlence mekanlarında kullanılan kokain ve ekstazi kullanımında azalma gözlendi.” ifadelerini kullandı.
Madde Bağımlıları Tedavilerini Aksattı
Konuşulan konulardan birisi de madde bağımlılarının salgın nedeniyle tedavilerini aksatmasıydı. Pandemi sürecinde AMATEM başvuru almadı fakat bu bağımlı sayısının düşmüş olduğu anlamına gelmiyor.
Prof. Dilbaz psikiyatrik hastalıkların artacağına
dikkat çekerek,
“Covid-19’u geçirdik ama Covid-20 bangır bangır geliyor. Bu psikiyatrik hastalıkların salgını olacak. Çünkü hastalarımız yardım alamadılar, ilaçlarına ulaşamadılar. Ben alanda çalışan bir insan olarak söylüyorum; alkol miktarı gerçekten arttı. Çok kolay ulaşılabiliyor olması ve stres oluştuğunda zorluklarla baş etmenin en kolay yollarından biri alkol almak oldu. Bu sebeplerden ötürü alkol kullanımı arttı. Bütün dünyada bu böyle” şeklinde konuştu.